Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad (podle mě není těžký) na testování hypotézy, ale dostal jsem se ve výpočtu do slepé uličky, tak bych potřeboval poradit jestli to jde počítat jiným způsobem.
Mám změřených 50rychlostí aut a já potřebuju dokázat zda mohu považovat za pravdivý výrok: „Auta obvykle překračují nejvyšší povolenou rychlost 50 km.h-1.“
Já jsem to již počítal (viz.níže), ale vyšlo mi to že to nemohu ani potvrdit ani prokázat. Jak to mám teda počítat, abych to mohl potvrdit nebo vavrátit?Můžu jednoduše jenom prohodit nulovou s alternativní hypotézou? Pak bych ale neměl v nulové hypotéze = a to si myslím, že tam musí být. Díky moc za pomoc.
rychlosti: 
Výběrový průměr a směrodatná odchylka:

Výpočet:
Protože H0 nezamítáme(nevyvracim opačnou hypotézu), tak nemohu ale potvrdit H1.

Jen krátký komentář:
1) H_0 a H_A nelze nijak prohazovat. To, že je hypotéza nulová něco znamená, stejně jako alternativní. Je to o tom, co předpokládáš, že platí a zjišťuješ, zda ti data pomohou vyvrátit tuto domněnku.
2) Prohledej internety ohledně "accept" "fail to reject" atp. u testování hypotéz. Dozvíš se, proč se nepotvrzují hypotézy. Stručně řečeno je to protože je to příliš silné tvrzení, nemůžeš jen tak říct, že to potvrzuješ, když máš důkaz o tom, že to většinou platí. Často se třeba říká "there is not enough evidence to reject the null hypotesis".
Ale spíš si o tom někde počti, tohle je přílišné zjednodušení.

↑ Stýv:
Jo? Nám bylo mohutně vštěpováno, že "accept" se prostě nepoužívá. Co tak hledám, tak nacházim různě po internetech právě tyhle dva názory — buďto "accepted" nikdy, nebo "accept" vždycky když rejectu H0, to si dost protiřečí. Je to ale internet, ne nějaké chytré knihy.
Docela by mě to zajímalo, protože jsem teď četl paper, kde v klidu acceptovali a docela jsem nechápal.
↑ halogan: nemůžeš dokázat H0. ale když je alternativa negací H0, tak zamítnutí H0 je totéž, co prokázání alternativy
J3lda napsal(a):
Já se v těchto věcech teprve zorientovávám a ne zcela všemu rozumím, tak se zeptám jednoduše: mohu pro tento příklad položit H0: u>50 a H1: u=<50 ? Protože si myslím, že takto to chápe můj učitel.
Bylo by vhodné, abys uvedl přesné znění celého příkladu - ne jen část nebo převyprávění vlastními slovy. Teprve pak se dá říct, co by měla být nulová/alternativní hypotéza, případně jestli má být vůbec nějaká hypotéza a ne jen určení intervalu spolehlivosti např. pro střední hodnotu rychlosti.
K malému jazykovému koutku, co se dělá s hypotézami: na jisté hladině významnosti lze hypotézu přijmout/nepřijmout, případně odmítnout/neodmítnout - co by se nemělo používat, je, že se hypotéza dokázala nebo vyvrátila.
Otázkou tedy je zda má být nulová hypotéza: 
nebo:
Druhé řešení odpovídá zadání, ale zas nemá v sobě "=". První řešení neodpovídá přesně zadání, ale zase má v sobě "=". Více lidí mi tvrdilo, že nulové hypotéze musí být zahrnuto =. Proč? Nevíte to někdo a pro jaké řešení byste se rozhodli? Díky za odpovědi.