Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, nevím jestli je v tom chyták nebo jestli je to tak jednoduche, ale mohl ybste mi prosim nekdo zkontrolovat muj vypocet?
Zadani: Najdete nejmenší celé císlo, které se rovná (a) jedné polovine druhé mocniny a zároven
jedné tretine tretí mocniny, (b) jedné polovine druhé mocniny, jedné tretine tretí
mocniny a zároven jedné petine páté mocniny, (c) jedné polovine druhé mocniny, jedné
tretine tretí mocniny, jedné petine páté mocniny a zároven jedné sedmine sedmé mocniny
nejakých prirozených císel.
reseni: (a)
no a to mi vychazi jedine 0
(b)to same
(c) to same
je to spravne nebo jsem to spatne pochopila? dekuji predem za pomoc

↑ simcilka:
Ahoj,
řekl bych, že je to jinak, zadání mluví o tom, že se jedná o "mocniny" nějakých přirozených čísel. Já bych třeba (a) chápal takto:
Najděte nejmenší
pro nějaké
. Pravděpodobně se zde myslí přirozená čísla bez nuly - jinak stále zůstává tvoje triviální řešení
.
↑ OiBobik:
Takze jsem jen jinak a pravdepodobne spatne pochopila zadani, ale reseni je jedine jedno x=0? dekuji za pomoc

↑ simcilka:
Tak záleží na tom, zda se 0 považuje za přirozené číslo nebo ne. Zde je však podle mě evidentní, že zadavatel 0 za přirozené číslo nepovažoval.

Ahoj, skoro určitě je to myšleno tak, že se berou pouze kladná celá čísla.
72=12^2/2=6^3/3 je jedno pak jedno (z nekonečně mnoha) čísel s tou první vlastností. Je nejmenší?
Prominte, ted jsem se v tom uplne ztratila? co je teda reseni a jak mam tedy chapat zadani? jestli jsem to ted pochopila spravne, tak nula neni resenim a co je tedy? a jak prijdu na to reseni za (b),(c)? dekuji moc za odpoved, nemyslela jsem si ze s tim prikladem budu mit az takovy problem:(

↑ simcilka: V zadání bych "celé číslo" vyměnil za "celé kladné číslo" -- jinak by opravdu nebylo co počítat.
Úlohy a), b), c) se řeší všechny podobně. V a) se uvažuje nad tím, v jaké mocnině mohou vystupovat čísla 2 a 3 v rozkladu čísel m a n (pokud je 2 v n a-krát a v m b-krát, musí platit 2a-1=3b, zkusmo najdeme nejmenší řešení; analogická rovnice se najde pro trojku, opě se najde nejmenší řešení). V případech b), c) se do úvahy zapojí i pětka a sedmička. Toto je snad nápověda více než dostatečná.

↑ simcilka: Stačí si napsat n ve tvaru
a m ve tvaru
, dosadit do rovnice, upravit a využít jednoznačnost rozkladu.
Asi jsem uplne blba, ale furt nechapu, jak si to upravil na
a stale nechapu, jak mam tedy potom prijit na ten vysledek, aby byl nejmensi:( muzete mi prosim jeste nejak poradit? nebo mi to napsat, tak abych to videla? dekuji
jeječ, uz jsem na to prisla,...dik moc za pomoc;-) jenom jestli se muzu jeste zeptat, kdyby jsem uvazovala cela cisla a ne pouze kladna, tak by to stejne nemohla byt nula jako reseni, protoze n,m naji byt prirozena cisla, ne? takze to zadani je v poradku, nebo ne?

↑ simcilka: Ano, zadání je v pořádku, nějak jsem tam ta přirozená čísla na konci přehlédl.
Stránky: 1