Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2011 00:28

simcilka
Reputace:   

teorie čísel, hrani si se slovy

Dobrý den, nevím jestli je v tom chyták nebo jestli je to tak jednoduche, ale mohl ybste mi prosim nekdo zkontrolovat muj vypocet?

Zadani: Najdete nejmenší celé císlo, které se rovná (a) jedné polovine druhé mocniny a zároven
jedné tretine tretí mocniny, (b) jedné polovine druhé mocniny, jedné tretine tretí
mocniny a zároven jedné petine páté mocniny, (c) jedné polovine druhé mocniny, jedné
tretine tretí mocniny, jedné petine páté mocniny a zároven jedné sedmine sedmé mocniny
nejakých prirozených císel.

reseni: (a) $\frac{x^{2}}{2}=x \wedge \frac{x^{3}}{3}=x$ no a to mi vychazi jedine 0
(b)to same
(c) to same

je to spravne nebo jsem to spatne pochopila? dekuji predem za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) simcilka)

#2 18. 12. 2011 00:40 — Editoval OiBobik (18. 12. 2011 00:47)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: teorie čísel, hrani si se slovy

↑ simcilka:

Ahoj,

řekl bych, že je to jinak, zadání mluví o tom, že se jedná o "mocniny" nějakých přirozených čísel. Já bych třeba (a) chápal takto:
Najděte nejmenší $x \in \mathbb{Z}: x=\frac{n^2}{2}=\frac{m^3}{3}$ pro nějaké $m,n\in\mathbb{N}$. Pravděpodobně se zde myslí přirozená čísla bez nuly - jinak stále zůstává tvoje triviální řešení $x=0$.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 18. 12. 2011 17:49

simcilka
Reputace:   

↑ OiBobik:
Takze jsem jen jinak a pravdepodobne spatne pochopila zadani, ale reseni je jedine jedno x=0? dekuji za pomoc

#4 18. 12. 2011 17:58

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ simcilka:

Tak záleží na tom, zda se 0 považuje za přirozené číslo nebo ne. Zde je však podle mě evidentní, že zadavatel 0 za přirozené číslo nepovažoval.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#5 18. 12. 2011 18:00

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Ahoj, skoro určitě je to myšleno  tak, že se berou pouze kladná celá čísla.
72=12^2/2=6^3/3 je jedno pak jedno (z nekonečně mnoha) čísel s tou první vlastností. Je nejmenší?

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#6 18. 12. 2011 21:20

simcilka
Reputace:   

Prominte, ted jsem se v tom uplne ztratila? co je teda reseni a jak mam tedy chapat zadani? jestli jsem to ted pochopila spravne, tak nula neni resenim a co je tedy? a jak prijdu na to reseni za (b),(c)? dekuji moc za odpoved, nemyslela jsem si ze s tim prikladem budu mit az takovy problem:(

#7 18. 12. 2011 22:10

Kondr
Veterán

↑ simcilka: V zadání bych "celé číslo" vyměnil za "celé kladné číslo" -- jinak by opravdu nebylo co počítat.

Úlohy a), b), c) se řeší všechny podobně. V a) se uvažuje nad tím, v jaké mocnině mohou vystupovat čísla 2 a 3 v rozkladu čísel m a n (pokud je 2 v n a-krát a v m b-krát, musí platit 2a-1=3b, zkusmo najdeme nejmenší řešení; analogická rovnice se najde pro trojku, opě se najde nejmenší řešení). V případech b), c) se do úvahy zapojí i pětka a sedmička. Toto je snad nápověda více než dostatečná.

#8 19. 12. 2011 12:41

simcilka
Reputace:   

Jj urcite je to dostatecna odpoved, jen jeste mi nedochazi jak si prisel na tu rovnici 2a-1=3b:(

#9 19. 12. 2011 12:49

Kondr
Veterán

↑ simcilka: Stačí si napsat n ve tvaru $2^a3^c$ a m ve tvaru $2^b3^d$, dosadit do rovnice, upravit a využít jednoznačnost rozkladu.

#10 20. 12. 2011 11:18

simcilka
Reputace:   

Asi jsem uplne blba, ale furt nechapu, jak si to upravil na $2a-1=3b $ a stale nechapu, jak mam tedy potom prijit na ten vysledek, aby byl nejmensi:( muzete mi prosim jeste nejak poradit? nebo mi to napsat, tak abych to videla? dekuji

#11 20. 12. 2011 12:40

simcilka
Reputace:   

jeječ, uz jsem na to prisla,...dik moc za pomoc;-) jenom jestli se muzu jeste zeptat, kdyby jsem uvazovala cela cisla a ne pouze kladna, tak by to stejne nemohla byt nula jako reseni, protoze n,m naji byt prirozena cisla, ne? takze to zadani je v poradku, nebo  ne?

#12 20. 12. 2011 12:57

Kondr
Veterán

↑ simcilka: Ano, zadání je v pořádku, nějak jsem tam ta přirozená čísla na konci přehlédl.

Zápatí