Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ marty1991:
Alivendes to myslel obecně. Kdy se zlomek
rovná nule?
Ukazuje mi to, ze ↑ teolog: i ↑ Alivendes: jsou offline, tak se pridam.
Podle tebe se tedy bude zlomek napr.
rovnat nule?
Dovolim si pridat jeden obrazek :)
↑ marty1991:
presne tak, a muze nekdy byt nula v citateli ve tvem prikladu?
↑ marty1991:
tak si zkus dosadit nulu do zadani
↑ marty1991:
Zdravím,
pokud nulovým bodem rozumíš, že najdeš takové x, pro které
, tak takové x nenajdeš. To už opakovaně sdělili i kolegové v tématu. Upřesní prosím, co rozumíš nulovým bodem?
Průsečík funkce s osou x - není, průsečík funkce s osou y - najdeš dosazení x=0 do zadání. Udělej si, prosím jasno, co bys chtěla dokázat a co je cílem. Děkuji.
↑ marty1991:
Vyriesit nejaky problem je aj dokazat ze nema riesenie!
Mozno sa ti zda ze je to taky chytak... ale matematika je taka... su problemy co maju riesenie a ine co nemaju.
Dobre pokracovanie
zle som to rozpísal, mojou úlohou je nájsť definičný obor a obor hodnôt tejto funkcie a potom určiť nulové body, párnosť, nepárnosť, extrémy, konvexnosť, konkávnosť atď. toto všetko dokážem len mám problém s tým definičným oborom a určením NB, my sme sa to učili tak že čitateľa aj menovaťeľa položím rovné nule a to čo mi z toho vznikne je nulový bod, takže z toho mi vychádza že nulové body v tomto prípade by mali byť -1 a 1 čo by sa asi dalo zistiť aj zo vzorca v menovateli 1-x^2=(x-1)*(x+1), ale tímto celým postupom som si neni istý.
marty1991 napsal(a):
len mám problém s tým definičným oborom a určením NB
děkuji, je to tak - pro nalezení def. oboru hledáme nulové body jmenovatele, protože v takových bodech jmenovatel je nulový, nulou dělit nesmíme a takové body musíme z def. oboru vyloučít.
Jsi správně našel nulové body pro jmenovatel (jsou to -1, 1), Tedy def. obor jsou všechna reálná čísla bez -1, 1. Je to už v pořádku? Děkuji.
↑ marty1991:
Také děkuji, téma označím za vyřešené, příště prosím označ samostatně - čudlík v prvním příspěvku napravo dole. Ať se vede.