Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, tak si nevím rady s dalším příkladem. Zkoušela jsem to počítat různým způsoby, např. pomocí průsečíku výšky a strany, ale mají vyjít dva různé body C a k tomu jsem se nikdy nedostala. Děkuji za pomoc.
Jsou dány body
. Určete souřadnice bodu C tak, aby trojúhelník ABC byl rovnostranný.

↑ petra006:
Já bych to zkusil přes kružnice.
Nejprve bych si spočítal vzdálenost bodů A a B. Tím dostanete poloměr kružnic, které mají střed ve vrcholech A a B. A my hledáme průsečíky těchto kružnic, což jsou hledané body C. Sestavit rovnici kružnice, když známe střed i poloměr by neměl být problém.
Nejspíš existuje jednodušší způsob, tohle mne napadlo jako první.

↑ petra006:
Řešení viz obrázek:
Tady řešení dle nápovědy od ↑ teolog:
↑ petra006:
Zdravím,
Nevím, zda je to jednodušší, ale více bude vypadat jako z analytické geometrie - hledáme neznámý bod C (x, y) - leží na ose úsečky AB, rovnici osy sestavíš tak, že najdeš střed úsečky AB (bod S) a vektor AB je normálový k ose úsečky - tedy sestavíš rovnici v obecném tvaru.
Zároveň vzdálenost |AC|=|BC| (použiješ vzorec pro vzdálenost bodů). Měla by vycházet soustava rovnic - 2 neznámé x, y. Ať se podaří.
↑ Cheop:
Také pozdrav :-)
No samozřejmě - to věděl již i Eukleidos (dokonce jsem to chtěla i napsat), ale zákazník si přál analytiku, tak má. Dokonce se mi jeví pohodlnější počítat odchylku přímek (protože víme, že 60 stupňů) a směrnici jedné ze stran, potom sestavit rovnici přímky ramena trojúhelníku a najit průsečík.