Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Jedná se o logaritmické rovnice řešte v R. S tímto typem příkladu mám opravdu problémy a budu rád za každou pomoc :) Předem děkuji za výpočet a pokud bude možno prosím i o určení podmínek.

↑ darkhunter:
1) Na začátku si vždy stanov definiční obor
2) Zkus rovnici upravit pomocí vzorců:

PS: Opravdu tam mají být dvě rovnítka?

Hele jde o to že jsou to dva příklady jen jsem je zapomněl oddělit první příklad končí za =1 ale dík za odpověď.
↑ darkhunter:
Tak na ten druhý príklad si založ novú tému, aby sa to tu neplietlo. V tejto téme sa bude riešiť ten prvý príklad OK?

No a jak si tím pomůžeme? A ty víš jak tyto příklady vyřešit? :)
↑ darkhunter:
Napomôžeme dodržiavaniu pravidiel :)
K príkladu:
Ako Ti radila ↑ Aquabellla: najprv vyrieš podmienky riešiteľnosti. Potom môžeš napríklad použiť pravidlo 

Opravdu jsem v koncích nevím co s tím ale děkuji za radu, ale mohl bys mi to celé vypočítat opravdu budu vděčný? :)
↑ darkhunter:
Skús to sám. Urob podmienky - to neni asi taký veľký problém.
Skús teraz vyjadriť, čo bude to 
--------
EDIT: Až teraz ma napadlo, že omnoho jednoduchší spôsob je rovno to prenásobiť menovateľom a následne odlogaritmovať.

To mě napadlo také ale nevím právě další postup to je to co mi vrtá hlavou. Další postup nevíš?

Krejzy si borec dík moc :) sem rád ,že nekdo pomohl kdybyste se jeste nudili první příklad je stále k mání ;)
↑ darkhunter:
Ako už ↑ krejzy: píše, ďalší postup bude odlogaritmovanie. Na obidvoch stranách je logaritmus pri rovnakom základe. Preot môžeš využiť to, že:
samozrejme za podmienok, že