Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý večer mám úlohu:
4 česáči strhají za tři dny třešně z 15 stromů. Jak dlouho bude trvat sklizen všech 50 stromů v sadu, jestliže bude pracovat najednou pět česáčů? (Výsledek je 8 dnů)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šlo by kdybych udělal:
Převedl jsem si na stejnej počet stromů:
4 česáči..........................3 dny................15 stromů /.10
5 česáčů..........................x dnů ................50 stromů /.3
40 česáčů......................30 dnů...............150 stromů
15 česáčů......................3x.....................150 stromů
A protože byl počet stromu stejný tak jsem počítal jen:
40 česáčů......................30 dnů Nepřímá úměrnost
15 česáčů......................3x

40 česáčů......................30 dnů Nepřímá úměrnost
15 česáčů......................3. 80/3 = 80
Apak spodní řádku vydělil třema abych dostal 56 česáčů:
15 česáčů......................80 dnů .............................150 stromů /:3
5 česáčů.......................80/3 dnů...........................50 stromů - a 8 dnů nikde :(
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prosím Vás o pomoc. Chtělo by to pro mě nějaký obecný postup (na všechny úlohy tohoto typu).
Předem díky!
ja bych na to šel logicky: patnáct stromů trvá sklidit dvanáct česáčodní. Na jeden strom je potřeba 12/15 česáčodní a na padesát stromů je potřeba 50*12/15 česáčodní. Prtože česáčů je pět, odpovídá tento počet celkem (50*12/15)/5 dnům.
chyba je v násobení řádku. Pokud dělá desetkrát víc lidí a dělají desetkrát tak dlouho, tak udělají mnohem víc něž desetkrát tolik.

↑ kaja.marik: A kdybych to převáděl na stejný počet stromů (třeba těch 150), jak by to bylo s ostatními údaji.
To bych musel nasobit ne deseti a trema, ale odmocninou z deseti a odmocninou ze tri. Dost prace na zakladni skolu o stedrem dnu ...
Jeste me napadlo jedno reseni
4 cesaci, 3 dny, 15 stromu
4 cesaci, x dnu, 50 stromu
odsud urcim primou umernosti x=3*50/15=10
4 cesaci, 10 dni, 50 stromu
5 cesacu, x dnu, 50 stromu
odsud urcim neprimou umernosti x=4/5*10=8
Ja vlastne matiku pro zakladni skolu neumim, nabizim dve metody vypoctu (obe v poradku), a vysvetleni, kde je chyba v postupu. S ostatnim mozna poradi nekdo, kdo je vic v obraze :) Ted uz padim smazit kapra.

:D Děkuji moc, já už taky přišel na jinej postup, který mi vychází :) PS: Veselé Vánoce!
kaja.marik napsal(a):
Ja vlastne matiku pro zakladni skolu neumim...
Snad se to nedočte ani pan učitel ani další pedagogický kolektiv, který s Vámi měl takovou práci a již na závěr 2. kapitoly jste si umiňoval, že již víckrát ze školy neutečete - nesplnil jste to snad? :-)
-----------------------
V tomto tématu máme celkem obsáhlý rozbor (i s odkazy a s obrázky pro kreslení šípek) ohledně složených trojčlenek a s pěknou úlohou ze staré školy (cca 160 let starou):
"Pro osvětlení 18 místností během 48 dnů stačí 120 l petroleje, přičem v každé místnosti hoří 4 lampy. Na kolik dnů vystačí 125 l petroleje, pokud budeme svítit v každé místnosti 3 lampy a osvětlovat 20 mistností?"
A něco zde ještě. Zdravím.

↑ jelena: Bobři mi vyšli v pohodě :-), (pokud chtete dám svůj postup na kontrolu). A ty petroleje, pokud jsem se nikde nespletl, tak 3 lampy budou 20 mistností osvětlovat 60 dní. (To je ta nepřímá úměrnost - myslim :-))
↑ Vladislav97:
děkuji, také mi tak vyšlo (a kolegovi ttopi - v odkazu také). Buď pomocí šípek (úměry) nebo přepočtem na "srovnatelnou jednotku" (v odkazovaném tématu také popsáno). Zde přepočteme spotřebu petroleje na 1 lampu na 1 den a má to být stejná spotřeba pro každý případ osvětlení (
je počet dnů):
Ať se vede.

↑ jelena: jojo :-), Děkuji.
Stránky: 1