Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 12. 2011 20:37

smahi
Reputace:   

Rovnovážný stupeň přeměny

Čau lidi, potřeboval bych pomoct s příkladem do Fyzchem.

Rovnovážná konstanta pro reakci  CO (g) + H$_{2}$O (g) $\Leftrightarrow $ CO$_{2}$ (g) + H$_{2}$ (g)
má při teplotě  T=1000K hodnotu K$_{p}$ = 1,39.

Za předpokladu ideálního chování vypočtěte rovnovážný stupeň přeměny jeli celkový tlak plynné směsi p = 101 325 Pa.

Zkoušel jsem to podle vzorečku  K$_{p}$= X$_{c}$/ (X$_{b}$)$^{2}$ * (P$_{r}$)$^{\Delta v}$ .
Za X-ka jsem dosazoval hodnoty z tabulky pro výpočet rovnovážného složení (v prvním sloupci tabulky máme plynné složky účastnící se reakce, ve druhém jejich příslušný počet molů na počátku reakce atd.). $\alpha $ by měla vyjít 0,541 ale bohužel se nemůžu dopočítat. Pravděpodobně dělám chybu někde v tabulce nebo celkově mám špatnej postup, nevím. Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 25. 12. 2011 22:17

pietro
Reputace:   187 

Re: Rovnovážný stupeň přeměny

↑ smahi: Ahoj, možno nejak takto...

#3 25. 12. 2011 22:27

smahi
Reputace:   

Ahoj, prosím tě nemohl bys mi k tomu dát nějaké vysvětlení? Prosil bych pokud možno polopaticky. Nechcu říct, že jsem úplnej tupoun ale teprve nedávno jsem do toho začal čučet, tak krapet tápu. Moc díky

#4 25. 12. 2011 23:08

pietro
Reputace:   187 

↑ smahi: trochu pokec je aj tu...
http://physics.mff.cuni.cz/kchfo/burda/OCh/Part07.pdf

princíp je ten, že počet mólov v danom okamžiku je priamkovo závislý od alfa, ktoré je v rozsahu <0....1> a od počiatočného množstva a stechiometrie. Stechiometrické koef. vidíš v prvých 4 rovniciach pred alfou. Produkty sú +... reaktanty mínus.
Za počiatočné pomery som tipol, že budú produkty nulové moly a reaktanty budú v stechiometrickom pomere. = druhá štvorica rovníc...
Potom som vyjadril parc. tlaky každej zložky zo stavovej rovnice a dosadil do definičného vzťahu pre Kp a odtiaľ sa RT/V "porušilo" a riešila sa kvadrat. rovnica s neznámou alfa, vyšli dva korene a platí ten v intervale <0...1>...

tak zhruba...

#5 26. 12. 2011 12:59

smahi
Reputace:   

Moc ti děkuju.

Zápatí