Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau lidi, potřeboval bych pomoct s příkladem do Fyzchem.
Rovnovážná konstanta pro reakci CO (g) + H
O (g)
CO
(g) + H
(g)
má při teplotě T=1000K hodnotu K
= 1,39.
Za předpokladu ideálního chování vypočtěte rovnovážný stupeň přeměny jeli celkový tlak plynné směsi p = 101 325 Pa.
Zkoušel jsem to podle vzorečku K
= X
/ (X
)
* (P
)
.
Za X-ka jsem dosazoval hodnoty z tabulky pro výpočet rovnovážného složení (v prvním sloupci tabulky máme plynné složky účastnící se reakce, ve druhém jejich příslušný počet molů na počátku reakce atd.).
by měla vyjít 0,541 ale bohužel se nemůžu dopočítat. Pravděpodobně dělám chybu někde v tabulce nebo celkově mám špatnej postup, nevím. Děkuji
↑ smahi: trochu pokec je aj tu...
http://physics.mff.cuni.cz/kchfo/burda/OCh/Part07.pdf
princíp je ten, že počet mólov v danom okamžiku je priamkovo závislý od alfa, ktoré je v rozsahu <0....1> a od počiatočného množstva a stechiometrie. Stechiometrické koef. vidíš v prvých 4 rovniciach pred alfou. Produkty sú +... reaktanty mínus.
Za počiatočné pomery som tipol, že budú produkty nulové moly a reaktanty budú v stechiometrickom pomere. = druhá štvorica rovníc...
Potom som vyjadril parc. tlaky každej zložky zo stavovej rovnice a dosadil do definičného vzťahu pre Kp a odtiaľ sa RT/V "porušilo" a riešila sa kvadrat. rovnica s neznámou alfa, vyšli dva korene a platí ten v intervale <0...1>...
tak zhruba...