Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny, prosím o radu s tímto příkladem.
Necht
pomocí moivrovy věty vypočtěte
a ![kopírovat do textarea $ \sqrt[7]{z}$](/mathtex/45/45d5eb45d78036a812a3c4fa6953c736.gif)
zjistil jsem že: 

takže jsem v 1. části přikladu dosadil do vzorce pro spočítání n-té mocniny a vyšlo mi:
tady jsem bohužel zaseknutý a nevím jak postupovat dál, respektive jak zjistit hodnoty sin a cos
v 2.části příkladu jsem použil vzorec pro n-tou odmocninu a vypadá to tedy takto :![kopírovat do textarea $\sqrt[7]{4}(cos(\frac{\frac{5\prod_{}^{}{}^{}}{6}+2k\prod_{}^{}}{7})+isin(\frac{\frac{5\prod_{}^{}{}^{}}{6}+2k\prod_{}^{}}{7})$](/mathtex/78/783a93270ccae19ae45b4f806bc62775.gif)
jestli se nemýlím,za k bych měl dosazovat hodnotu 0-6, dejme tomu že bych dosadil 0 tak mi zůstane
a tady už nevím, jak z toho dostat úhledný výsledek ve tvaru a+b i
Kdyby byl někdo tak hodný a osvětlil mi jak postupovat, byl bych moc vděčný.
Zdravím,
určitě víš, že funkce sin a cos jsou periodické s periodou
, tudíž pro funkční hodnoty bude platit :
, a nyní jde už o známé hodnoty, tedy 
U druhého výrazu (ani u příkladu 1 ani 2 jsem nekontroloval, jestli jsou dopočítané správně v goniometrickém tvaru) se hodnota sin ani cos nedá vyjádřit pomocí nějaké známé hodnoty nebo zlomku.
Edit: V texu doporučuji psát Ludolfovo číslo jako "\pi" místo značka produktu.
To s tou periodou mě nějak netrklo, děkuju a jak si můžu ověřit jestli jsem ty hodnoty dopočítal správně?očítal jsem takto: 

v tabulkách jsem potom našel, že těmto dvou hodnotám odpovídá 150° což je právě těch 
A postup s tím dosazováním za k 0-6 je u druhého příkladu správný?