Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, trápím se tu nad lineární závislostí vektorů. Když mám určit, zda-li jsou vektory lineráně závislé či nezávislé, udělám lineární kombinace a pokud dojdu k tomu, že kombinace je triviální - vektory jsou lineárně nezávislé. U příkladů kde mi vznikne soustava n rovnic o n neznámých umím spočítat.
Ale když mám určit závislost např m vektorů z prostoru Rn tak nevím jak pokračovat (vznikne mi soustava např tří rovnic o čtyř neznámých)
Např. d1=(3,4,5) d2=(8,4,1), d3=(1,2,3) d4=(1,1,-5)
Pokud je otázka pouze "Jsou vektory lineárně nezávislé?", pak nemusíme hledat žádný "který", prostě je jasné, že jsou lineárně závislé a netřeba cokoliv dodávat.
K druhému příkladu s "h" vektory - asi bych vektory přepsal do (řádků) matice a eliminoval. Pokud některý řádek zcela eliminujeme (vynulujeme), znamená to, že jsou vektory lineárně závislé. Toto je postup, který bude fungovat vždycky, jen v některých případech (jako v tom prvním) je jeho použití zbytečné.