Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2011 22:45 — Editoval nano (26. 12. 2011 23:19)

nano
Zelenáč
Reputace:   

Greenova věta

Ahoj,
Potřeboval bych poradit s křivkovým integrálem
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-12/35815_pr.png

řešil sem to pomocí greenovy věty, ale po zderivování se mi celej čitatel odečte a fakt už nevim co s tím :-)
výsledek by měl být 2pi

• (téma jako vyřešené označil(a) nano)

#2 26. 12. 2011 23:07 — Editoval rughar (26. 12. 2011 23:08)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Re: Greenova věta

Příklad je ale pěkně hnusný chyták :-). Také mi chvíli trvalo, než mi to došlo. Průšvih je ten, že zvolená funkce musí mít parciální derivace všude uvnitř oblasti, kde integrujeme. Tedy i v bodě 0. Tam však derivaci neexistují. Můžeme odtud vybruslit malým trikem a to říct, že jistě platí, že integrál je též roven

$... = \frac{1}{R^2}\int_C (x+y){\rm d}x -(x-y){\rm d}x = \int_C (x+y){\rm d}x -(x-y){\rm d}x $

Využil jsem toho, že x^2 + y^2 se podél křivky zachovává (odpovídá poloměru kruhu na druhou), takže tuto část mohu vytknout před integrál jako konstantu. Navíc vím, že poloměr kruhu R = 1 a to je také důvod, proč jsem si mohl dovolit poslední "=". Tím jsem příklad převedl na jiný integrál, jehož derivace uvnitř kruhu v pohodě existují.

Pozn.: Greenova věta funguje spolehlivě, ale pozor na určité singulární oblasti. "byvočko" se na příklad dá nahlížet tak, že u prvního integrálu je potřeba přes kruh integrovat funkci, která je sice takřka všude nulová, ale ve středu je nějaká divergující neplecha, která nám po přeintegrvání přes nekonečně malé okolí kolem 0 vrátí nějaké konečné číslo. Mohli bychom na to jít přes distribuce a uvnitř by se nám ukázala diracova delta distribuce. Můžeme jít na to takto složitě - což je jistě ten nejobecnjnějčí postup. Tyto případy (kdy nám nestačí funkce, ale musíme si pomáhat distribucemi) však nemusíme řešit pokud si umíme pomoci nějakým trikem.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#3 26. 12. 2011 23:11

nano
Zelenáč
Reputace:   

Re: Greenova věta

↑ rughar:

děkuju moc, tak tohle mě vůbec nenapadlo....

Zápatí