Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2011 22:45 — Editoval nano (26. 12. 2011 23:19)

nano
Zelenáč
Reputace:   

Greenova věta

Ahoj,
Potřeboval bych poradit s křivkovým integrálem
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-12/35815_pr.png

řešil sem to pomocí greenovy věty, ale po zderivování se mi celej čitatel odečte a fakt už nevim co s tím :-)
výsledek by měl být 2pi

• (téma jako vyřešené označil(a) nano)

#2 26. 12. 2011 23:07 — Editoval rughar (26. 12. 2011 23:08)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Re: Greenova věta

Příklad je ale pěkně hnusný chyták :-). Také mi chvíli trvalo, než mi to došlo. Průšvih je ten, že zvolená funkce musí mít parciální derivace všude uvnitř oblasti, kde integrujeme. Tedy i v bodě 0. Tam však derivaci neexistují. Můžeme odtud vybruslit malým trikem a to říct, že jistě platí, že integrál je též roven

$... = \frac{1}{R^2}\int_C (x+y){\rm d}x -(x-y){\rm d}x = \int_C (x+y){\rm d}x -(x-y){\rm d}x $

Využil jsem toho, že x^2 + y^2 se podél křivky zachovává (odpovídá poloměru kruhu na druhou), takže tuto část mohu vytknout před integrál jako konstantu. Navíc vím, že poloměr kruhu R = 1 a to je také důvod, proč jsem si mohl dovolit poslední "=". Tím jsem příklad převedl na jiný integrál, jehož derivace uvnitř kruhu v pohodě existují.

Pozn.: Greenova věta funguje spolehlivě, ale pozor na určité singulární oblasti. "byvočko" se na příklad dá nahlížet tak, že u prvního integrálu je potřeba přes kruh integrovat funkci, která je sice takřka všude nulová, ale ve středu je nějaká divergující neplecha, která nám po přeintegrvání přes nekonečně malé okolí kolem 0 vrátí nějaké konečné číslo. Mohli bychom na to jít přes distribuce a uvnitř by se nám ukázala diracova delta distribuce. Můžeme jít na to takto složitě - což je jistě ten nejobecnjnějčí postup. Tyto případy (kdy nám nestačí funkce, ale musíme si pomáhat distribucemi) však nemusíme řešit pokud si umíme pomoci nějakým trikem.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#3 26. 12. 2011 23:11

nano
Zelenáč
Reputace:   

Re: Greenova věta

↑ rughar:

děkuju moc, tak tohle mě vůbec nenapadlo....

Zápatí