Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoct se spektrálním rozkladem matice.
2 1 1
1 2 1
1 1 2
Zatim se mi nějak podařilo vypočítat vlastní čísla (1 4 1),ale nevim jak na ty vl vektory. Poradí mi nědko?
Zdravím,
2. úvodní téma sekce VŠ obsahuje podrobný rozbor a hodně užitečných odkazů pro spektrální rozklady - zkus, prosím, použit. Na závěr tématu je také příklad vložení zkoušky do Wolfram. Zdar přeji.
↑ jelena: jo viděl sem.... a pročetl sem tady hodně temat.. ale byl bych rad, kdybby mi nekdo pomohl konkretne s mym přikladem :)
↑ slayer_killer:
:-) konkrétně dopsat nalezená vlastní čísla do příslušných maticových rovnic? - v odkazu máš i kod vložení matice v TeX, tedy můžeš sem umístit další kroky a konkretizovat, v čem tedy se má pomáhat?
Také jsem opravovala v úvodním tématu část "Užitečné odkazy" - bohužel, odkaz na str. pana Beremlijského není funkční, jako náhradní řešení můžeme zvolit odkazy na studijní materiály, co jsem opravila. V užitečném odkazu 3) je hodně vyřešených příkladů na vlastní čísla a vlastní vektory (od cca 40. str.) Také pro situaci, když jedno vl. číslo je dvojnásobné.
Nebo si počkej na kolegu Lukáše M. (zde se rozpravuje nad stejnou úlohou, jistě bude potěšen, že v rozpravě může po roce pokračovat).
↑ jelena:
Ahoj:-) Kolega Lukáš M. není rozhodně potěšen, a už vůbec neplánuje v rozpravě pokračovat.
slayer_killer napsal(a):
ale byl bych rad, kdybby mi nekdo pomohl konkretne s mym přikladem :)
Já bych zas byl rád, kdybys nebyl tak neuvěřitelně línej a nechal se v těch ostatních vláknech inspirovat ke tvorbě vlastního postupu. Místo toho ale žádáš, ať to někdo ve svém volném čase udělá za tebe (i když to tu stokrát bylo), a ještě k tomu napíšeš smajlíka. Nemůže mít každý to co by chtěl.
↑ LukasM:
také pozdrav :-)
Pokračováním v rozpravě jsem samozřejmě myslela, že kolega ↑ slayer_killer: naváže na Tvůj příspěvek 117, navrhne své vektory, které zkontroluje pomocí šablony pro zkoušku a nahlásí, že problém je vyřešen. A Ty ho pochválíš za samostatnou aktivitu :-)
Lukáš M. napsal(a):
Nemůže mít každý to co by chtěl.
ale může, když nic nechce :-)
Momentálně ovšem chci porozprávět se správcem KAM VSB, proč nefunguje celá skupina odkazů materiálů zaměstnanců, činí mi to problém v 2. úvodním tématu.
já to právě zkoušel... a nevychází mi to.... no ale kdyš uš nic tak aspon budu užitečny a dám odkaz na došasně stránky pana Beremlijského : http://dl.dropbox.com/u/2327863/LAIT/lait.htm spadl naky servr tak jsou stránky dočasně nedostupné
a ještě, podle tady toho mi vl čisla vychází 4 1 1 http://www.wolframalpha.com/input/?i={{ … %2C1%2C2}}
ale podle tady té kalkulačky to vychází 1 4 1 http://www.bluebit.gr/matrix-calculator/calculate.aspx
↑ slayer_killer:
no výborně :-) Děkuji za užitečný odkaz a za podstatné informace o webu. Vl. čísla si můžeš uspořádat jak chceš, je to jen v pořadí, jak to vypočteš - navrhuji proto věřit výpočtu od Kláry (děkuji) - všechno se shoduje, jedno číslo je dvojnásobný kořen (1 a 1), další číslo je 4, celkem 3 vl. čísla (1, 1, 4).
Teď pokračuješ tak, že vezmeš jedno vlastní číslo a sestavíš k němu příslušný vlastní vektor. Podobně provedeš s dalšími čísly.