Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
při přípravě na zkoušku ze statistiky mne trápí tento příklad:
Ze 40 hodnot xi = 1,2, ….., 40, byl vypočítán aritmetický průměr 7,5 a rozptyl sx na druhou = 2,25. Při kontrole bylo zjištěno, že chybí dvě jednotky s hodnotami x41=3,8 a x42=7.
Jak je zřejmé nejsem rozený matematik a bohužel se nemohu nijak dopracovat ani ke správnému řešení. Samozřejmě jsem zkoušel různé úpravy vzorce rozptylu, ale bez úspěchu.
Pokud by byl někdo tak hodný a poradil mi postup nebo mne alespoň nakopnul správným směrem byl bych mu vděčný.
Děkuji Jakub
Zdravím,
něco podobného jsme počítali zde, snad pomůže.
Ve Tvém případě "chybný aritmetický průměr" vynásobím 38, přičtu chybějící jednotky a výsledek podělím 40. Rozptyl - obdobně, jako v odkazu (jen překontroluj si vzorec, který používate - zda výběrový).
JakubR napsal(a):
Jak je zřejmé nejsem rozený matematik
pobavilo :-) z čeho je to zřejmé?
Napiš sem, prosím, své pokusy úprav vzorců. Děkuji.
Zdravím, děkuji za radu, chtěl jsem se zeptat proč násobím špatný průměr 38 a né 40. 2 prvky neměním ale přidávám.
vzorec používáme sx na 2= [suma(xi - prům.x) na 2] / n
Příklad se mi zdá jako jednoduchý, ale bohužel si s ním nevím rady... z toho je to alespoň pro mne zřejmé :).
stary prum. x= 7,5 s 40prvky
novy prum. x = 7,4 s 42prvky
2,25 = [(3,8-7,5)na2 + (7-7,5)na2 + Y] / 42
s novym prum.x
Sx na 2 = [(3,8-7,4)na2 + (7-7,4)na2 + Y] / 42
Sx na 2 = 2,23
Vysledek ve skriptech je sx na 2 = 2,4649
P.S. příklad není zadán s rozptyly ale směrodatnými odchylkami. Kdy první je 1,5 (tj. rozptyl 2,25) a výsledná 1,57 (tj. rozptyl 2,4649 ... už při otázce sem ale odchylku převedl na rozptyl. Nemělo by to ničemu vadit?
Jakub
↑ JakubR:
Omlouvám se, špatně jsem rozluštila indexy v zadání - pochopila jsem, že z 40 celkem nebylo 2 výsledky zadáno. Máš pravdu - vynásobit 40, přidat chybějící výsledky a podělit 42.
Ohledně - rozptylu, opět omluva - musím ještě něco udělat v reálu, potom se podívám na Tvé vzorce (celkem nerozluštitelné - máme Editor LaTeXu napravo od zprávy). Věřím, že se mi podaří rozluštit ještě tento rok. Měj se.
Bohužel, ve Tvém zápisu se nevyznám a už bych teď neměla čas, tak jsem provedla - za použití copy/paste odsud
staré
odsud vyjádříme sumu čtverců pro 40 výsledků:
(1)
nové 
dosadíme (1) :
a nahradíme sumu čtverců pro 40 výsledku:
Zkus to, prosím, použit. Zdar přeji.
Stránky: 1