Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych objasnit dva pojmy. "azimut Slunce" a "azimut směru ulice".
Mám příklad -
Zjisti, kdy nebude v ulici stín která je na jihozápad v jarní rovnodennost pro 50° s.š.
Jak na tento příklad? Ty azimuty mě hrozně matou.
DÍKES MOC :)

↑ martin21:
Zdravím,
azimut má dvojí význam. Jednak azimut je úhel mezi severem a daným směrem (např. směr ulice) měřeným po směru hodinových ručiček.
Druhý význam je v astronomii, kdy se azimutem rozumí úhel mezi jihem a meridiánem měřeného bodu na nebeské sféře (viz obzorníkové souřadnice).
Pro Váš příklad je potřeba si uvědomit, že slunce musí být přesně na jihozápadě, tudíž jeho (astronomický) azimut musí být 45°. Otázka je, kdy toto nastává. To by snad mělo jít dohledat v astronomické ročence, myslím.

Vlastně jsem si teď uvědomil, že si nic hledat nemusí.
Slunce se po obloze pohybuje úhlovou rychlostí 15°za hodinu, takže od jihu do požadované polohy je 45°, tedy 3 hodiny. Takže v ulici nebude stín tři hodiny po pravém poledni (kdy je slunce přímo na jihu), takže v 15 hodin (při jarní rovnodennosti ještě platí zimní čas, takže poledne je ve 12 hodin).
EDIT: Sorry, tohle je blbost.
↑ teolog:
slunce musí být na JZ - tedy azimut 45°, omega tedy bude 180°-45° = 135°
Pak přes trojúhelník - cos (135°) = cos(90°)cos(40°) + sin(90°)sin(40°)cos(t)
cos(t) = -1,100062868 ----- error, tedy je možné, že Slunce v tu dobu vůbec nemůže svítit do ulice tak, aby nevrhala žádný stín?

↑ martin21:
Co je u Vás omega?
A vtom vzorci jaký mají význam ty dosazené úhly?
Při jarní rovnodennosti by slunce ještě mělo být vidět na jihozápadě.
↑ teolog:
Možná sem na to přišel. ono to Slunce musí být an azimutu 45°nebo na azimutu 45°+180°, pak taky nebude vrhat stín. Já teď jen nevím. Když mám azimut západu 90° a azimut východu 270° kde se to Slunce pohybuje?
Je to od 90° do 270° (takže třeba bude i na 180°) a nebo se pohybuje od 270° do 90° (takže bude třeba na 0°)

↑ martin21:
Protože jsme na severní polokouli, pohybuje se slunce po obloze od východu k západu, tedy od 270° k 90° (ano, i přes nulu, tam je v pravé poledne - přesně na jihu).
↑ teolog:
Takže sem to dopočítal. Snad to bude dobře. Předem ještě děkuju za fakt velkou trpělivost se mnou :))
Ulice směřuje na jihozápad, ale směřuje také na severovýchod. tedy JZ - 135° a SV - 315°. Slunce ja jihozápad nedorazí, takže tenhle směr padá, ještě do ulice však může svítit z druhé strany, tedy z SV - 315°.
Počítám tedy, že A = 315° (-45°)
zjistím výšku nad obzorem - ta bude rovna 60°. Dále hodinový úhel a zjistím, že t = 39° = 2 hodiny 35 minut.
Slunce kulminuje přesně na severu ve 12:00, tedy před polednem bude Slunce na 315° a ulice nebude ostíněná.
12 hodin - 2 hodiny 35 minut = 9 hodin 25 minut. V ulici tedy nebude stín v 9 hodin a 25 minut.
Mám to dobře? či opět blbě a mužu opět dumat.
Díkes moc ještě jednou :))

↑ martin21:
Celé jsem to nekontroloval, ale slunce na severní polokouli při jarní rovnodennosti nemůže svítit ze severovýchodu! Takže jediná šance je z jihozápadu, což bude někdy odpoledne.
Navíc azimut jihozápadu je 225°.

↑ martin21:
Ten obrázek nemůžu místy rozluštit, takže ten postup nemohu posoudit na sto procent. Ale výsledek 14:35 vypadá celkem rozumně.