Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ screpheep:;
Takyto priklad sa mi zda velmi tazky na strednej skole.
Na ako predmete vam ho dali?
↑ screpheep:môžeš predpokladať,že je to
v bode jedna tento rad zintegruj a súčet potom zderivuj a dosaď za x jednotku
Pozdravujem ↑ jarrro:,
Suhlasim z tebou, ale myslis si ze kolega pozna potrebne vety o konvegenci radov ako aj o integracii a derivacii radov.
Ak sa to uci na strednej skole, tak som ozaj prekvapeny ake tazkosti ma vela kolegov v sekcii VYSOKA SKOLA, co sa tyka radov.
Pouzit teoremu, ktorej niekto nevie dokaz, je dat niekomu dojem, ze dokaze nieco urobit comu nerozumie.... a to je proti mojim principom.
↑ vanok:tak derivovať a integrovať sa určite učí na strednej škole(aspoň na gymnáziách) a je to seminár pre tých čo ich to baví takže je možné,že toto riešenie mal na mysli zadávajúci,ale autor témy by mal napísať aké sú povolené operácie

↑ screpheep:
Nebudu prozrazovat celý postup, ale zkus využít toho, že platí
(S jsem si označil výsledek.)
Jde to vypočítat snadno bez derivování a integrování, jen to chce přijít na takový trik…
↑ jarrro:,
Teoremy tak z aspon z druheho semestra vysokej skoly bez potrebnych indikacii TO JE CUDNE.
Dobre skusme najst ine riesenie ... bez teorem co nepatria na strednu skolu.
AK take neexistuje, tak autor temy by mal zmenit povolanie.
Povedat ze na strednej skole sa uci derivacia ( to len definicia a jedna geometricka interpretacia ) nestaci na to aby ziaci vedeli viac ako zaklady.
A ked pozres na vase ( CZ SK) programy a uroven maturitnych skusok potom taketo cvicenie je provokacia.
A tiez preco pouzivat take slovo ako seminar, co je rezervovane doktorantom a vyskumnikom?
Tiez to preto aby si ziaci mysleli ze robia nieco ako na vysokej skole?
No PREDSEMINAR by mohol stacit.
↑ vanok:asi máš fakt pravdu ↑ Pavel Brožek:je asi najbližšie tomu čo mal zadávajúci na mysli tj vytvoriť lineárnu rovnicu s neznámou S
Ahoj ↑ Pavel Brožek:,
Prave teraz som videl tvoju indikaciu....
Aj ja som nasiel nieco, jednu rekurantnu relaciu...
Ostava, tak ci tak problem limity... aspon v mojom rieseni. Sice pridem k vysledku, ale tak ci tak jej existencia musi byt dokazatelna stredoskolskymy technikamy.
A vies, ze som tu uz pisal ludom ze pouzivaju nieco, coho nedokazali este existenciu...
( mozno som purist(e)... a Bourbaki ma pokazil) a som videl, ze taku poznamku ani nepochopili.
Nechcem za kazdu cenu kritizovat, ale len dat veci na ich spravne miesto.
Neviem ci mam pravdu, ale mam moj nazor a urcitu myslienku, co sa tyka deontologie.
Problem je zaujimavy... ale pre koho?
↑ vanok:tak ja som asi ovplyvnený mojimi skúsenosťami zo strednej školy,lebo to gymnázium kde som chodil(Gymnázium Ivana Kraska v Rimavskej Sobote) ani nie je matematické,ale ak sa človek dostane do triedy kde je triedny pán Ulický(ja som mal to štastie) resp. učí ho on matematiku tak síce pokiaľ ho matematika nebaví tak na neho nadáva(ja som nenadával mňa to bavilo),ale akonáhle sa dostane na vysokú školu kde je hoci len minimum matematiky tak si okamžite začne uvedomovať aké mal šťastie,že ho tento pán učil.On bez dôkazu alebo aspoň naznačenia ako sa na niečo prišlo by ani nevyslovil vetu. takže tak .Nepamätám si už či hovoril o funkcionálnych radoch, ale isto si pamätám,že dokazoval Rolleho vetu a myslím,že aj Lagrangeovu vlastne viac ako dve tretiny analýzy na bakalárskom štúdiu som vedel od neho zo strednej školy viem,že je to OT,ale nedalo mi neberte to nikto ako urážku alebo čo nie je to tak myslené
Co pises to je ine.
Ten tvoj pan ucitel vam ako keby odomykal dvere, ktore si dokazal potlacit... hovorit o Rolle, ci o chaosse alebo ako som to tu niekomu navrhol sa da tu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=39591
Ale to neznamenalo ze tvoj pan ucitel, vam daval pisomku z veci co vam povedal mimo programu...
Hovorit na strednej skole o vela veciach sa da.. a taky ludia ako tvoj pan ucitel su ti co ti daju chut na nieco viac ako sa uci v skole ( a nejde len o matematiku) .
A na to treba asi motivovanych, dobre formovanych, dobre platenych vyucujucych.
Ale mozno len snivam ... a vidim taketo problemy z vonka.

↑ vanok:
Máš samozřejmě pravdu. Ten postup, který naznačuji, pouze říká, že pokud řada konverguje, pak konverguje k tomu, co nám vyjde. Nenapadlo mě to vůbec zmínit, protože pro nás, co ty věty známe, je konvergence celkem evidentní.

↑ Matej1117:
Jde o nekonečný součet. Nestačí sečíst pár prvních členů. Když budeš přičítat pořád další členy, tak se součet začne blížit nějakému číslu. A to číslo hledáme.
staci spocitat prvych desat clenov postupne cisel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... a vidno ze to je cislo 0,75 lebo cim viac clenov som spocitaval tak tym viac vychadzalo cislo 0.74999999...
Aka ina postupnost sa tam da este dosadit ?? ved keby n bolo mensie ako 1 tak to ide do nekonecna napriklad postupnost 0,5 1 1,5 2 2,5 3 ...
Ahoj ↑ Matej1117:,
Nas problem je robit veci podla viet a teorem.... a nasa diskusia je o tom.
Tu mas jeden podobny problem (co sa da riesit teoriou).
Ale co by si ty robil bez teorie, ako v predoslom cviceni.
Polozme
Dokazes vypocitat ( alebo ) aspon odhadnut
?
Napis co si z tym robil.
↑ Matej1117:,
Presvec ma.
Vsak mas tvoju metodu.
Odpoved ( dobra ci zla mi nestaci)
Ahoj ↑ Jenda358:,
Ani toto nie je stredoskolsky dokaz!
V tvojom dokaze je S povazovane ako dvojita suma nekonecnych radov: jednocho povedane je to rad radov!
A na dokaz ( co si zasluzi take meno) treba uviest pouzite vety v dokaze, a overit, ze vsetki hypotezy su spravne.
↑ Jenda358:,
Ja som takychto dokazou viacej nasiel, a preto som pisal co je vyssie, lebo neviem ci taky stredoskolsky dokaz existuje.
Aj ja by som rad vedel.