Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte,
mam problem s vyrazom
v limitach ... a preto mi robia problemy aj niektore priklady a prosim o radu, prip. pomoc pri rieseni aj inych prikladov:

Pi je cislo jako kazde jine, netreba se ho nejak obavat:-)
1) cos ma v tom bode limitu 1/2 takze mas limitu typu 0/0, zderivuj citatel i jmenovatel a dostanes jednoduchou limitu. Reseni by melo byt odmocina ze tri deleno minus 3.
2)tangens 2pi je nula, 2-2 je nula,Hospital....nebo to muzes prepsat jako limitu pro x jdouci k nule z 3tanx/x a to ma limitu 3, ale musis si promyslet, proc to vlastne smis udelat (doufam ze jsem to nesplet,delam to z hlavy)
3)opet muzes pouzit Hospitala, nebo to roztrhnout na dve limity a pouzivat to, ze sin x/x ma lim 1 pro x jdouci k nule. Vysledek by mel byt pi/3
4)opet Hospital, nebo to ze arctg x/x jde k 1 pro x jdouci k nule. Ja bych to treba vynasobil i vydelil x - pi/2, pak pouzil tu lim arctg x/x (akorat misto x mas x - pi/2). Dostanes (x - pi/2)/(pi - 2x) dole vytknes dvojku a mas to.
5)Zase to same...exp(x)-1/x jde k jedno pro x jdouci k nule a sinx/x jde taky k jedne. Nebo derivovat...
6)to je nekonecno, protoze ta exponenciala roste mnohem rycheji nez jmenovatel.
Snad to mam spravne, napsal jsem to ted v rychlosti, ale urcite doporucuju nepouzivat jen ten Hospital, ale i postupy jako jsem naznacil ve 4, casto to diky tomu uvidis primo z hlavy
Zdravim,
pokud jde o L'Hopitala, tak akorát zderivuješ čitatele a jmenovatele samostatně.
Např. 1 příklad:
, takže lze využít L'Hopitalovo pravidlo, takže následně zderivuješ čitatele a jmenovatele:
a to můžeš vyměnit za původní zlomek:
, pokud by výraz vyšel znova
nebo
, můžeš opět použít L'Hopitala donekonečna, pokud to pomůže.
Edit:Trochu pozdě no :-)
Ale opravdu doporucuju toho Hospitala nedelat, pokud to neni nutne. Co treba limita pro x k nule:
[(arctgx)^57 * (sinx)^123 * (e^x-1)^444 * (tgx)^777] / x^1401
Vysledek jde videt z hlavy (je to jedna), ale Hospitalem bych na to sel nerad:-)
Stránky: 1