Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

rozhodnete, zda vektor w=(2;-1;1) je lineární kombinací vektorů u=(3;1;3) a v = (1;1;2)
nikde jsem nenasla jak tohle mám počítat, žádný vzorec, jen ten obecný, ale do nej mi chybí hodne písmen,ne
Když použiješ okno "Vyhledávání", jen tady na fóru naskočí alespoň 50 témat - například hodně podrobně od kolegy Oxyd, děkuji autorovi.
Umisťuj alespoň odkazy na obecný vzorec, který jsi našla. Děkuji.

↑ jelena:
myslela jsem tenhle vzorec podle neho jsem podobne příklady pocítala: z=au+bv+cw
ale tady nemám ani a ani b ani c a je to vzorec na lineární kombinace vektoru

↑ ivaberánková:
já to stejne nechápu a to jsem si to četla nekolikrát:(

↑ Phate:
matice, nevím ,co jsou, ale múůžu to udelat jako soustavu rovnic o 3 neznámých? já práve nepobírala to,že tam nevim 3 písmenka a mužu to vypočítat,tohle mne vubec nenapadlo.děuji moc, ale jsem z příbrami, to je o kousek jinde:)

↑ ivaberánková:
Můžeš to udělat takto:
Tedy řešíš:
Určíš a,b např. z prvních 2 rovnic a pokud budou vypočítané hodnoty vyhovovat i 3-tí rovnici,
pak je vektor w lineární kombinací vektorů u,v pokud ne potom vektor není lineární kombinací
Mě vychází, že není
↑ ivaberánková:
Tvůj vzorec platí, pokud sestavuješ 4. vektor jako lineární kombinaci dalších třech (tedy pokud 4. vektor je nulový, tak také se dá použit), ale podrobně postup s využitím soustavy rovnic ukázal kolega Oxyd a teď i kolega ↑ Cheop:, děkuji.
Pokud je problém s rozluštěním teorie a více se se orientuješ na vzorová řešení, potom je dobré přímo vyznačit v postupu kolegy (překopírovat a např. červeně) - čemu konkrétně nerozumíš. Ať se vede.