Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, dnes podruhé prosím o pomoc při výpočtu integrálu, tentokrát dvourozměrného.
Mám-li sdružené rozdělení vektoru (X,Y), které má rozdělení dáno hustotou![kopírovat do textarea $f(x,y) = a sin(x+y), x,y \in [0,\Pi /2]$](/mathtex/6d/6d88853fc5c64112c79f2c93aa4d8b1e.gif)
a 0, pokud je tomu jinak
mým úkolem je dopočítat konstantu z vyřešení dvojrozměrného integrálu, položením rovnice 1 = tento integrál:
vím, že konstantu vytknu před dvojici integrálů a sin(x+y) pravděpodobně rozložím přes vzorec na sinxcosy + cosxsiny ... ale co potom s tím integrálem dál?
Děkuji za každou pomoc.
↑ Melchior:
ahoj, no tak skús urobiť najprv to a uvidíš či ťa potom náhodou niečo nenapadne ;-)
↑ jardofpr:
samozřejmě, že jsem to již udělal a kdyby mne něco napadlo, tak sem nepíši :/ to, co jsem napsal je vše, co jsem udělal.. vím, že má vyjít
(wolfram), ale zkrátka nevím, jak to upravit..
edit: je možná substituce x+y = z?
↑ Melchior:
oki :)
tak si sa dostal teda ku
a tam si sa zasekol hej? či ešte ďalej niekde?
↑ jardofpr:
ano.. presne to,co jsem napsal, nicmene mam jeden postup "odjinud" ktery ale nevim jestli je spravny.. a sice to, ze nejdriv integruji vnitni integral (dejme tomu dx) s tim, ze y beru jako parametr tudiz by mi vysel ![kopírovat do textarea $a\int_{0}^{\Pi /2} [-cos(x+y)]^{\Pi /2}_{0} dy$](/mathtex/34/34165fe711f053ad054dc6ec679b8a45.gif)
a pak bych dal resil.. nicmene prijde mi to takovy divny a radeji si necham poradit
↑ jardofpr:
s a počítám jako s konstantou, je vytknutá před integrálem.. to není důležité, záleží mi na postupu výpočtu integrálu.. ale díky za upozornění, sic je to jen detail
↑ Melchior: Já bych to "sprostě" integroval zhruba takto
↑ Melchior: Nejsem si jist, ale myslím, že tohle by vliv mít nemělo
↑ rleg:
pravda, už jsem si to ověřil když si vezmu definici určitého integrálu jako plochy pod křivkou a budu-li počítat integrál ze sinx od nuly do 2 pí tak je to stejné, jako když počítám integrál ze sinu x od 0 do pí + to samé od pí do 2 pí (první integrál vyjde 0, druhý 2 + (-2)) .. toto už se mi nechtělo psát v texu, každopádně děkuji opět za pomoc :-)
↑ Melchior:
tá linearita integrálu platí pre ľubovoľný konečný počet ľubovoľných integrovateľných funkcií na prieniku ich definičných oborov ;-)
Stránky: 1