Stránky: 1
Zdravim , mel bych problem s jednou slovni ulohou. Jsou dve na sebe kolme chodby siroke 4m a 6m. Jak nejvyse dlouhou kladu(tyc..) muzeme chodbami pronest?
Prosil bych o postup reseni, nevim si rady. dekuji
Zdravím,
tuto úlohu a další najdeš v odkazu v tématu.
↑ zdenek1:
:-) děkuji, odpovídám v rámci hnutí "Za témata odpovězenejší", ale to jsem nějak zapomněla, že jsi dokreslil (hezké, neumím, bohužel). Už by to chtělo místní souhrnnou sbírku slovních úloh na extrémy, ale komu by se chtělo systematizovat.
Děkuji a zdravím.
Ahoj ↑ poutnik:,
pozri aj toto
http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_sofa_problem
zdravím Vás, mám takový problém.
úkol zněl takto... Máme zadaný lichobežník, který má krátši základnu dlouho 7 a ramena 2 jedná se o rovnoramený lichobežník. snažím se získat co maximální obsah lichobežníku. dalším podúkolem bylo zjištění velikosti úhlu x.
Vůbec netuším, jak dojít k výsledku chtěl bych vás tímto požádat o pomoc.
Děkuji.
takto vypadal obrázek:
http://djtommy.rajce.idnes.cz/math#Bez_nazvu.jpg
Pak se dají sestavit rovnice:
z toho vyjádřit "y" a dosadit do vzorce pro obsah lichoběžníku, tedy:
, to zderivovat a najít maximum..... Úhel "x" se pak spočte pomocí sinové věty
ještě jeden příklad mě trápí... Jeden auto rychlostí 90km/h a autobus 60km/h. v buse je zapomenutá vysílačka jelikož má slabé baterky její příjem je slabý. spolujezdec chce mluvit s pasažérem v autobuse. v kolik hodin má spolujezdec zavolat kdy bude nejblíže autobusu?. autobus i auto vyjíždí přesně v 9.

↑ David 0:
Pokud jsem to dobře rozluštil tak řešíš:
Mě vychází 
Budou od sebe 
Zavolat by měl v 9:30 hodin
↑ Cheop:
:-) děkuji. Pokud by kolega prošel odkaz na diplomovou práci (z 2. příspěvky), tak by našel řešený "Problém Franty-Pepy". A pokud by kolega přečetl pravidla, tak by věděl, že si má zakládat vlastní téma a prokazovat vlastní snahu.
--------------------------
Samotné zadání poskytuje řadu zajímavých otázek.
Stránky: 1