Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2012 13:44

katkarínka
Reputace:   

vyjadrenie vzorca_inverzna funkcia

Mám zadaný vzorec E=-f(x)/ (x* f '(x)).
A potrebujem vyjadriť E, ak budem mať inverznú funkciu, čiže x=f(y).
Teoreticky viem, ako by sa malo postupovať, no nejak sa k výsledku stále nemôžem dopracovať. Ak by mi to niekto napísal aj s postupom, budem moc vďačná.

• (téma jako vyřešené označil(a) katkarínka)

#2 21. 01. 2012 21:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: vyjadrenie vzorca_inverzna funkcia

Zdravím,

ještě jsem přesně nepochopila, co potřebuješ, jelikož E máš v úvodním příspěvku vyjádřeno jako E=... A Ty bys teď potřebovala, aby místo f(x), x a f '(x) se objevilo nějaké odvození z inverzní funkce x=f(y)? Vyjádřit obecně, nebo budeš mít konkrétní zadání?

Ale je možné, že kolegům je to jasné. Děkuji.

#3 21. 01. 2012 22:30

katkarínka
Reputace:   

Ano, potrebujem opäť vyjadriť E, ale s pomocou inverznej funkcie. Výsledok by mal byť E=- (y * f '(y)) / f(y). Len neviem sa k tomu výsledku dopracovať.

#4 22. 01. 2012 08:29

jelena
Jelena

děkuji,

potom zapíšeme, že f(x)=y, x=f(y), f´(x)=1/(f´(y)) (viz definice inverzní funkce) a dosadíme do vzorce. Je to v pořádku? Děkuji.

#5 22. 01. 2012 11:09

katkarínka
Reputace:   

Ďakujem. Ale aj tak mi to nie je celkom jasné, nemohla by si mi to rozpísať aj s tými inverziami? Ja si myslím, že f(x)=y a x=f(y) vyjadruje dve odlišné funkcie, tak asi tak jednoducho to nemôžem zapísať, nie? A podľa tej vety o inverznej funkcii tiež som sa nedopracovala k tomu tvojmu vzťahu. Verím, že to máš správne, len mi prosím napíš aj medzikroky. Ďakujem.

#6 22. 01. 2012 11:53

jelena
Jelena

↑ katkarínka:

ano, vyjadřuje různé funkce, ale použila jsem Tvé značení. Tedy zkusíme se zorientovat:

máme y=f(x), derivace je f´(x). K y je inverzni funkce x=g(y), derivace je g´(x).

Podle pravidla o derivování inverzní máme f´(x)=1/(g´(y)) - možna je to více podrobně zapsáno.

Dosazuji do vzorce: E=-f(x)/ (x* f '(x))=-y/ (g(y)*(1/g '(y))=-(y*g´(y))/ (g(y))

Je to vidět? Děkuji.

#7 22. 01. 2012 14:15

katkarínka
Reputace:   

Áno, skvelé, mne vôbec nenapadlo si tú funkciu inak pomenovať, tak som v tom potom bola hrozne zamotaná, ktoré f je ktoré. Ďakujem veľmi pekne, moc si mi pomohla :)

Zápatí