Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj lidi,
potřebuju poradit. Musím vymyslet nějakou snadno integrovatelnou funkci, například něco podobného jako je
tak, aby její norma byla
. Děkuji předem.

↑ Alexandra44441:Ono to zadání zní: určete normu funkcionálu f definovaného noa prostoru
předpisem:
. Ověřila jsem linearitu i omezenost funkcionálu, což jsou podmínky, které musí platit ale už se mi nedaří vymyslet nějakou snadno integrovatelnou funkci tak, aby funkční posloupnost , jejiž norma je rovna jedné.
↑ Alexandra44441:
ahoj,
ak tomu rozumiem správne, našla si kandidáta
na ohraničenie funkcionálu
a teraz chceš nájsť postupnosť funkcií
takých, že 
tak?
↑ Alexandra44441:,
Mala otazka/
O aku normu ide?

↑ vanok:Na prostoru
vybereme z ekvivaltentních norem maximovou normu
. Pro lineární omezený funkcionál je norma funkcionálu definována vztahem
,
. Takže já jsem vlastně zjistila, zda je funkcionál lineární a omezený, a teď potřebuji najít nějakou funkční posloupnost tak, aby její členy vyhovovali podmínce 
↑ Alexandra44441:,
Pre normu
mozes vybrat napr. u take
ak ![kopírovat do textarea $x\in [-1;0]$](/mathtex/f1/f12e9a8e3c73d8429fdffe5081e14969.gif)
ak ![kopírovat do textarea $x \in ]0;1]$](/mathtex/1f/1f3af2211eb11c66bdcf027a088bdc63.gif)

↑ jardofpr:Přesně tak, jak píšeš.

↑ jardofpr:Dívala jsem se k spolužákovi a on tam uvádí jako příklad posloupnost funkcí, kterou jsem uvedla v zadání dotazu. No samozřejmě tam nemůžu uvádět tu samou, takže proto potřebuji vymyslet něco jiného ale aby to vyhovovalo té podmínce a aby to bylo snadno integrovatelné.

↑ jardofpr:Nevím, zda-li jsem to pochopila, jak by tedy tá funkční poslounost vypadala, když bude t patřit do těch intervalu? tedy :
↑ Alexandra44441:
no, skús si to nakresliť pre niekoľko prvých n,
zvoľ si najprv n=1, ten predpis bude vyzerať o niečo menej komplikovane, v intervaloch a v predpise -nx budú tým pádom čísla a je jednoduchšie to nakresliť
potom si urob n=2, ak bude treba tak ešte aj n=3, uvidíš kam to asi speje
ono nie je dôležité ako vyzerajú funkcie ktoré vystupujú ako členy tej postupnosti (hoci bude dobre aby si videla čo je to zač, a teda si to nakreslila),
dôležitejšie je, že sú spojité, že majú normu 1, ale hlavne že
postupnosť
je zhora ohraničená číslom 2 (čo by pri správnych odhadoch mal byť kandidát na normu funkcionálu f), pričom sa k dvojke dostane ľubovoľne blízko,
teda keď si zvolíš ľubovoľnú presnosť E>0,
bude v tej postupnosti člen, od ktorého už obrazy všetkých nasledujúcich členov pri zobrazení cez funkcionál f budú vzdialené od 2 menej ako E
tým sa potvrdí že norma je 2 (písala si že ohraničenie si spravila, takže by si mala mať dvojku ako horný odhad normy)

↑ jardofpr: Nevím teda, jak ale mám chápat ten jeho předpis v zadání dotazu, když on tam to t vůbec nějak nekonkretizoval.
↑ Alexandra44441:
no, ten jeho predpis by som chápal tiež ako postupnosť,
všimni tam to
v menovateli exponenta,
ak sa jeho funkcie zoradia do postupnosti (od n=1 do nekonečna), každá funkcia bude iná,
pričom táto postupnosť bude rovnako spĺňať všetky podmienky ktoré som opísal vyššie
ak by to mala byť len jedna funkcia, pre nejaké pevné n, k riešeniu by to tu nijak nepomohlo
tak ma napadá, chápeš prečo sa to všetko robí tak ako sa to robí v tom príklade?
vieš čo hľadáš a prečo to hľadáš?

↑ jardofpr:Děkuji, má to být přesně takto, uvidíme, co mi napíše.