Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni, moc bych vás chtěl požádat o pomoc s příkladem. Snažím se ho vypočítat, ale učitel nám řešení poslal a je úplně jiný. Takže nevím, jestli mám chybu já nebo on (má ji dost často - bohužel). Takže MOC děkuji za pomoc.
Vypočítejte V a S komolého jehlanu, když
,
a 

Předposlední řádek - místo 7 čtyři, několik formálních chyb (to násobení čtverkou musíš ošetřit lépe, v jednu chvíli máš napsané, že S_pl je 18 a poté 72, navrhuji pst 1/4S_pl=18. A chybí jednotky, jinak dobrá práce.
↑ Hanis:
Za tu 7 se omlouvám - překlep
A jednotky nemám, abych to napsal rychle
a jelikož jsou 4 strany tak * 4, proto 72 :) aby byl zápis kratší
a fakt je to dobře???? Od něj mám:
je mi jasný že
ale proč má pod odmocninou 10*2, má tam bejt 100*4, že jo???
A u S má:
Jelikož vypočítal 
A tu v=5 vzal, že jsem si nakreslili obrázek pro lichoběžník, v=3, krátká strana = 4 (nevím jak to napsat) a z toho vypočítal: 

Fakt nechápu, proč počítal tu 5, když výška je 3, a výška tělesová je stejná jako té strany (lichoběžníku), že jo?
Prosím, máme to mít vypočítaný a já fakt nevim :(

Objem máš správně ty, viz Odkaz
Nicméně pro povrch je doopravdy třeba spočítat z pythagorovy věty stěnovou úhlopříčku, to jsem před tím přehlídl.
Nakresli si jednu stěnu, znáš základny a dopočítej výšku...