Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mohl by mi někdo pomoci s následujícím příkladem? ![kopírovat do textarea $\int\frac{6}{[ln(x)]^2+4}dx$](/mathtex/dc/dc512fbb5427dae1d620300eb3dc7337.gif)
vypadá to na nerozložitelný kvadrát ve jmenovateli, čili se mi zlomek rozpadne na dvě části stylem ![kopírovat do textarea $\frac{Ax}{[ln(x)]^2+4} + \frac{B}{[ln(x)]^2+4}$](/mathtex/d0/d0d408e55128cefdd49751e5065aeb0c.gif)
kde bych na ten první zlomek měl aplikovat substituci
a takže 
a ten druhej zlomek cpát na arctg stylem
?
Nebo sem úplně mimo?
Zdravím,
Tvůj integrál se mi nezdá řešitelný "běžnou cestou" - je dobře zadání? Překontroluj si, prosím, výsledek v online nástrojích.
Rozklad na parciální zlomky s log v jmenovateli nepůjde použit z definice parciálních zlomků (dalo by se používat, pokud by se podařila substituce log, aby v jmenovateli vznikl polynom, ale to se mi zdá, že nepodaří).
Odkud je zadání? Děkuji.
Zadání ja správné. Měl jsem za to, že se po mne parciální rozklad požaduje, ale zdá se mi to také dost divoké.
Čili zkusit substituci ln a uplácat integrál na arctg.
Jsem ale bezradný ještě v jednou příkladu... #5 zde z odkazu
↑ martinfel:
:-) zadání není správně, při přepisu jsi ztrátil 1/x úplně na konci, což nám pravě umožňuje provádět substituci a už to nebude divoké.
Pro další úlohu si založ, prosím, nové téma (pokud nepomůže MAW) - viz pravidla a úvodní téma sekce (ale také vypadá na substituci cos(x)=t).
↑ martinfel:
tak vůbec není za co, označím za vyřešené. Ať se vede.
Stránky: 1