Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
I když to není v zadání výslovně uvedeno, uvažujme takové kužele, které mají s válcem společnou osu (jinak by šlo u úlohu
mnohem vyšší obtížnosti), jedna z podstav válce zároveň bude částí podstavy kužele (při tom půjde o soustředné kruhy).
Je zřejmé (nakresli si obrázek), že hledaný rotační kužel bude mít výšku h > H a poloměr podstavy r > R. Pomocná otázka:
Jaký vztah musí dále být mezi čísly h, r, aby kužel byl opsán válci, tj. aby obvodová kružnice druhé podstavy válce byla
částí pláště kužele ?
↑ Rumburak:
Já sem si skusil nakreslit obrázky napsal sem si vzorečky, ale nenašel sem nic s čím bych byl schopnej pohnout.
Neumím sestavit tu funkci , která by mi ten poměr udávala.
↑ Janbabica:
A jak Ti vyšel ten vzoreček svazující čísla r , h , aby to dalo opsaný kužel ? (Zaměř pozornost na podobné pravoúhlé trojúhelníky.)
↑ Rumburak:
.....Tady mám vyjádřený R. (Samozřejmě eště pod odmocninou)....ale nevím jak to dosadit do druhýho vzorce
↑ Janbabica:
V matematice je důležité m.j. pečlivě dodržovat zvolenou symboliku včetně označení proměnných.
Vzorcem, který jsi uvedl (předpokládám, že to mělo být
případně
),
je vyjádřeno, jaký je poloměr R VÁLCE při jeho objemu V a výce H. Ale toto není to, k čemu jsem Tě chtěl přivést.
Důležitou roli v řešení úlohy hraje podrobná analýza vztahu "kužel je opsán válci".
V náryse vypadá situace z úlohy (její část od svislé osy válce do prava) shruba takto:
.
.
.
.
.
.
A .
.
.
................. .
. .
. .
B . C .
. .
..............................
Obdélník B (s vodorovnou stranou R a svislou H) je průmětem poloviny daného válce,
trojúhelník složený z obrazců A, B, C (nazvěme ho třeba T) je průmětem poloviny některého z kuželů opsaných tomu válci.
Když předpokládáme , že TENTO KUŽEL má poloměr podstavy r a výšku h, potom jaký je vztah mezi r, h ?
opsaného kužele, můžeme vypočítat jeho výšku
a naopak. Můžeme si proto zvolit, kterou z proměnných
(připadá mi, že by to mohlo být z hlediska početního o něco výhodnější).
a to dosadíme do známého vzorce
pro objem kužele, tím dostaneme
(s parametry
) a můžeme vyšetřovat její průběh. Offline
↑ Rumburak:
Díky moc si mi pomohl. A sry , že sem s takovou blbostí otravoval.