Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 01. 2012 14:59

Janbabica
Zelenáč
Reputace:   

diferenciální počet

Ahoj
Mám problém s jedním typem příkladů. Prosím jestli někdo víte jak to řešit pls poraďte.

Příklad

Rotačnímu válci o poloměru podstavy R a výšce H opište rotační kužel nejmenšího objemu.

#2 26. 01. 2012 15:27

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: diferenciální počet

Ahoj. 

I když to není v zadání výslovně uvedeno, uvažujme takové kužele, které mají s válcem společnou osu (jinak by šlo u úlohu
mnohem vyšší obtížnosti), jedna z podstav válce zároveň bude částí podstavy kužele (při tom půjde o soustředné kruhy).

Je zřejmé (nakresli si obrázek), že hledaný rotační kužel bude mít výšku  h > H  a poloměr podstavy r > R.  Pomocná otázka:
Jaký vztah musí dále být mezi čísly h, r,  aby kužel byl opsán válci, tj. aby obvodová kružnice druhé podstavy válce byla
částí pláště kužele ?

#3 26. 01. 2012 15:44

Janbabica
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

Já sem si skusil nakreslit obrázky napsal sem si vzorečky, ale nenašel sem nic s čím bych byl schopnej pohnout.
Neumím sestavit tu funkci , která by mi ten poměr udávala.

#4 26. 01. 2012 15:58 — Editoval Rumburak (26. 01. 2012 16:48)

Rumburak

↑ Janbabica:
A jak Ti vyšel ten vzoreček svazující čísla  r , h ,  aby to dalo opsaný kužel ? (Zaměř pozornost na  podobné pravoúhlé trojúhelníky.)

#5 26. 01. 2012 20:12

Janbabica
Zelenáč
Reputace:   

$\mathbb{R}^{2_{_{}}}=\text{V}\setminus \Pi \cdot \text{h}$↑ Rumburak:

.....Tady mám vyjádřený R. (Samozřejmě eště pod odmocninou)....ale nevím jak to dosadit do druhýho vzorce

#6 27. 01. 2012 10:51 — Editoval Rumburak (27. 01. 2012 11:05)

Rumburak

↑ Janbabica:

V matematice je důležité m.j. pečlivě dodržovat zvolenou symboliku včetně označení proměnných.
Vzorcem, který jsi uvedl (předpokládám, že to mělo být $R^2=\frac{V}{\pi H}$ případně $R= \sqrt{\frac{V}{\pi H}}$ ),
je vyjádřeno,  jaký je poloměr R VÁLCE při jeho objemu  V a výce H.  Ale toto není to, k čemu jsem Tě chtěl přivést.
Důležitou roli v řešení úlohy hraje podrobná analýza vztahu "kužel je opsán válci".

V náryse vypadá situace z úlohy (její část od svislé osy válce do prava) shruba takto:

.   
  .
    .
      .
        .
          .
  A        .
              .
                .
................. .
                 .   . 
                 .     .
  B             .  C   .
                 .         .
..............................

Obdélník B (s vodorovnou stranou R a svislou H)  je průmětem poloviny daného válce,                                       
  trojúhelník složený z obrazců A, B, C (nazvěme ho třeba T) je průmětem poloviny některého z kuželů opsaných tomu válci.                                                                                                       
  Když předpokládáme , že TENTO KUŽEL má poloměr podstavy r  a výšku h, potom jaký je vztah mezi  r, h ?

Známe-li tedy poloměr $r$ opsaného kužele, můžeme vypočítat jeho výšku $h$ a naopak. Můžeme si proto zvolit, kterou z proměnných $r, h$
budeme považovat za nezávislou. Nechť je to třeba $r > R$ (připadá mi, že by to mohlo být z hlediska početního o něco výhodnější). 
Ze skrytého vztahu (1) vyjádříme $h = h(r)$ a to dosadíme do známého vzorce $V = \frac{1}{3}\,\pi r^2 h$  pro objem kužele, tím dostaneme

$V = V(r) := \frac{1}{3}\,\pi r^2 h(r)$

jako funkci proměnné $r \in (R, +\infty)$ (s parametry $R>0, H>0$)  a můžeme vyšetřovat její průběh.

#7 27. 01. 2012 11:28

Janbabica
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

Díky moc si mi pomohl. A sry , že sem s takovou blbostí otravoval.

Zápatí