Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, hledam jasny postup jak poznat, ze dana fce je slozena. Jde mi hlavne o pochopeni pro pouziti v dif. a int. poctu. Zatim jsem tak nejak intuitivne dosel k zaveru, ze slozena fce je ta, ktera ma jako parametr jinou fci.
Napr. mi ale nejde do hlavy proc
neni slozena fce ale
slozena fce je.
Muze mi to nekdo objasnit? Diky.
↑ usr87654:
Já ti to ještě zkomlikuji.
Zatímco
je složená funkce tak
složenou funkcí není.
Tak tedy jak to chápu já. (nemusí to být dobře) Kdybych ti sem napsal definici složené funkce (definici si jistě můžeš někde lehce vyhledat), tak z toho asi nebudeš moudrý.
Pokud můžeš napsat
pak jde o složenou funkci.
Pro
tedy je: 
Diky obema. Existuje jeste nejaka fce jako
, kdy zmena znamenka parametru udela slozenou funkci?
Treba u
to neni problem a pocita se to podobne:

Staci mi v podstate jestli
je jedine problemove misto ktere si natvrdo pamatovat.
Diky.
↑ usr87654:
Tedy.
Nechť interval
se zobrazí funkcí
do intervalu
, na němž je definována funkce
. Funkci
nazýváme funkcí složenou z funkcí
a
.
↑ usr87654:
Já to nyní zkomplikuji ještě více :-) : rovněž
(obecně kteroukoliv funkci) můžeme považovat za funkci složenou.
Vezmeme-li funkci
, pak
. Dále třeba
atd.
Výrok "funkce f není složenou funkcí" je tedy velmi relativní a doporučoval bych se mu vyhýbat.
↑ Rumburak:
Je to tak. Zkusl bych všech hledat nějaký obecný postup: Pro danou funkci f hledáme její složení pomocí (co nejméně) funkcí fi, které jsou daného typu - např. exponencielní, polynom, racionální, apod. Dle mého je tu právě důležitý ten typ - pro jiné typy může tato dekompozice na části vypadat jinak.
↑ check_drummer:
Ano, pokud si nestanovíme další podmínky, můžeme dekompozici libovolné funkce na "části" provést nekonečně mnoha způsoby.
Pro který takový rozklad se rozhodnout, to záleží na úloze, kterou řešíme, a čeho chceme tím postupem dosáhnout.
↑ Rumburak:
Ještě jsem v závorce uvedl, že těch funkcí, na které původní funkci dekomponujeme, by mělo být co nejméně, ale i tady je nejspíš dekompozice nejednoznačná.
↑ check_drummer:
Určitě. Např.
.
S nějakou teorií na toto téma jsem se ale nikdy nesetkal .