Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojda,
mám problém s jistými úlohami o pohybu. Byla bych moc ráda kdybyste mi je pomohli vyřešit... Ráda bych abyste mi zaslali i postup řešení příkladu.
Předem dík
1) Loď ujede vzdálenost mezi přístavišti proti proudu řeky za 1,5 hodiny, po proudu za 1 hodinu. Určete rychlost lodi v klidné vodě, jestliže je rychlost proudu řeky 6 km/h.
Ahoj. Jedno téma - jedna úloha + vlastní postup, viz PravidlaPonechám zde pouze první úlohu. Až se vyřeší, pokračuj s dalšími.
Děkuji.
↑ Kaki:
mně je to celkem jedno, úlohy o pohybu potřebuješ Ty. buď v klidu konzultuješ jednu úlohu, nebo očekáváš, že někdo za tebe vyřeší celý úkol. A to je proti pravidlům.
Tak.
↑ Kaki:
Máme to v pravidlech - prosím, abys to přečetla a podle toho spolupodílej na řešení. Máš ještě nějaké otázky ohledně pravidel? nebo už budeš konzultovat svou úlohu?
Děkuji.
Takže si to sepíšeme
x...rychlost lodi
Index proti znamená proti proudu, po znamená po proudu :)
Zkus to dopočítat
↑ Dominik R.:já ještě doplním v = rychlost, s = dráha, t = čas, aby "Kaki" pochopila, kde se vzala ta čísla u "s" :-)
↑ simonaj1:
:-) vzpomeneš si ještě? Pořád to platí (alespoň u mne), že se dobře pomáhá, pokud vidím vstřícnost, snahu a odezvu od autora dotazu. Dali jsme si to i do doporučení pro odpověď.
↑ Dominik R.:, ↑ simonaj1:
děkuji za pomoc, podpořte, prosím, samostatnou snahu. Zdravím :-)
Pokud jede loď po proudu, ten proud ji "pohání". Pokud proti proudu, tak ji zpomaluje. Ty máš za úkol vypočítat rychlost lodě bez toho, aby ji proud nějak ovlivňoval. Sepsal jsem zápis, zkus sestavit a vypočítat rovnici.
Napsal jsem dráhu proti a po proudu. Ty se samozřejmě musí rovnat.
Ano. Tak podle toho sestav rovnici a vypočítej x. x je rychlost lodi.
Ne, logicky - kdyby byla její rychlost 6 km/h , tak teoreticky, kdyby jela proti proudu, vůbec by se nehýbala. Když ti vyjde nějaký výsledek, tak se nejdřív zamysli nad jeho smyslem. Jakou rovnici jsi počítala?
No vidíš, rovnici máš správně. Teď mi ukaž, jak jsi ji upravovala.
Postup máš správný :), ale nemohlo ti vyjít 6. jaký je správný výsledek? Předpokládám že jsi došla k