Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj..mám příklad, s kterým si nevím rady.
Určete simultánní hustotu f(x1,x2), má-li náhodný vektor X=(X1,X2) rovnoměrné rozdělení ve čtverci C s vrcholy (0,1), (1,0), (-1,0), (0, -1).
Vím, že musí platit: , ale nevím, jak dojít k té hustotě.
Předem moc děkuji za radu:)
ale bohužel nevím, jak si to z tohoto odvodit
podle výsledků by to měla být 1/2, marginální hustoty už potom odvodit umím, ale na tu simultánní nějak nemůžu přijít
ano, konstantu umim zintegrovat..ja jen porad nevim proc ta simultanni je 1/2, z obrazku to nepoznam.. tak moc prosim, kdybyste mi to mohli vysvetlit nejak polopate..dal uz vsemu rozumim,jen nemam takovou predstavivost
Jestli to dobre chapu, tak ty vis ze f(x,y) = konst na C a 0 vsude jinde. Takze jde o to aby se integral pres C z nejaky konstanty rovnal jedna. Jaka je ta konstanta? Spocitam integral pro neznamou konstantu a budu mit rovnici neco = 1 a z ty zjistim koolik ta konstanta musi byt...
↑ mischell90:
Nakresli si do roviny oblast, kde by to nemelo byt nula, a spocti obsah te oblasti. vyjde ti nejake cislo. (predstav si to jako ze se divas na tu hustotu zezhora)
takze f je nenulova na te oblasti, a f je konstatni. kdyby se f = 1, kolik by vysly ty dva integraly pres celou rovinu? byl by to obsah te oblasti! z toho uz jiste odvodis kolik by se mela rovnat f, aby ty dva integraly vysly 1.
Děkuji moc za radu, ale poraďte mi, jak to mám poznat z toho obrázku? abych to nemusela počítat a hned to viděla? Pořád to v tom nevidím.
Pokud je ta oblast nejak jednoducha jako ctverec, trojuhelnik, kruh atd. proste neco ceho obsah znas z hlavy bez integrovani, tak vis ze vysledek integrovani musi byt obsah te oblasti krat tvoje hledana konstanta. Kdyz ta oblast bude hnusna tak to budes muset nejak integrovat, transformovat souradnice atd
↑ mischell90:
teď jsi zase přestřelila.
Jak ten obsah počítáš? Děkuji, zdravím.
jee pardon, dívala jsem se na jiné příklady, které byly podobné, proto mi to pořád nesedělo..v tomto případě je obsah 2, takže 2 * c se musí rovnat jedna, takže tím pádem c = 1/2 a už to chápu..
↑ mischell90:
výborně :-)
Poděkujeme celému týmu (hvězdná sestava, однако): ↑ Stýv:, ↑ Alesak:, ↑ Alkac:, téma označím za vyřešené, zbytek témat, co jsi založila, označ, prosím sama. Děkuji.
↑ mischell90:
označovala jsem téma za vyřešené. Proč jsi odznačila a je opět nevyřešené - nějaký důvod? A proč jsi promazala příspěvky, na které zde reagujeme?
Děkuji.