Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji prověřit správnost výpočtu tohoto integrálu, s Wolframem to nesedí, možná jen výsledek neumím upravit do konečné podoby.

![kopírovat do textarea $(x^{2}+x+1)*(-2)*cos(\frac{x}{2}+2[(2x+1)*cos\frac{x}{2}+8cos\frac{x}{2}]$](/mathtex/8f/8fac1d469dddf5e7dead7da9493faba7.gif)
Wolfram udává výsledek http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … *sin+x%2F2
Tentýž výsledek je uveden i v materiálech našeho profesora (výsledek shodný s wolframem)
Děkuji předem za ověření a případné připomínky.
↑ chaotic123:Napiš zadání přesně,není špatné?Je tam 2x (x+x).Jinak to řeš,pokud by tam bylo(x^2+x+1) metodou per partes dvakrát.
↑ chaotic123:Pošli mi e-mail.přepošlu ti řešení .
↑ stenly:
Zdravím Vás a děkuji za pomoc kolegovi,
jen technická poznámka - fórum poskytuje dostatek prostoru a prostředků pro umístění řešení (nebo částí řešení) bezprostřední v příspěvku. Nevidím důvod posílání mailů, o tom už se také mluvilo. Přímo na fóru se dá prokonzultovat, v čem má kolega chybu.
↑ chaotic123:
pokud jsem nepřehlédla nějakou další úpravu, problém bych viděla v "nedotažení integrálu" 
Zkus to ještě podrobně rozepsat - co je u, co je v´. Děkuji.
↑ jelena:Děkuji,příklad jsem vypočítal na formát A3,ale ten se nevejde do příspěvku fora.Ukazuje mi to,že je obrázek příliš veliký.Nevím,proč upload obrázků fora nezpracuje formát A3.Děkuji.
děkuji za pomoc, kouknu na to a pak se ozvu :D
↑ stenly:
děkuji, problém asi nebude v původním formátu papíru A3, ale v tom, že na fórum lze uložit soubor-obrázek do velikosti 300 KB, zkuste se podívat do Vlastností Vašeho souboru, jak je velký. Můžete také použit externí ukládání - například. Osobně, vzhledem k velké podpoře TeX na fóru, bych prosila psát matematické zápisy v TeX - napravo od okna zprávy je Editor. Třeba pro mne je velká úspora, pokud je v TeX v dotazu, tak jen v odpovědí překopíruji zápis a mohu pokračovat.
Také není nutné poskytovat celé řešení u standardní úlohy - na to jsou i dobré nástroje, spíš jen problémový moment. Jak jste upozornil na 2 per partes, tedy kolega už musí překontrolovat, zda skutečně má 2 per partes a zda pořádně.
↑ chaotic123: ozvi, že OK :-)
Jinak, teď jsem si všiml špatného zápisu, samozřejmě patří 
Per partes aplikuji dvakrát, ale nemůžu narazit stále na tu chybu :(. Při použití prvního per partes uvažuji: 

U druhého partes uvažuji následující hodnoty:

Malinko jsem předělal postup, všiml jsem si tam té chyby s 

![kopírovat do textarea $(x^{2}+x+1)*(-2)*cos(\frac{x}{2})+2[(2x+1)*2sin\frac{x}{2}-2\int_{}^{}cos\frac{x}{2} dx] =$](/mathtex/dc/dc997d41d8d7bacd57dc1a34dc5a3937.gif)

Teď mě už žádná chyba nenapadá.
Těmi tečkami rozumějte apostrofy, které se v per partes užívají. Tedy
- zderivovaná původní funkce,
- původní funkce, která se integruje. Ale to asi netřeba vysvětlovat, jen pro jistotu.
↑ chaotic123:
děkuji, na konci předposledního řádku má být integrál
. Koeficienty jsem úplně podrobně nekontrolovala, ale zdá se, že v pořádku.
derivace se zapisuje např.
u^{\prime} zdroj :-)
Už to vidím, moje slepota, použil jsem zintegrovanou funkci ještě z prvního per partes :X, děkuji moc za informaci, jsem potěšen, že je to spíš chyba z nepozornosti ;), i když těch nepozorností je u mě docela hodně :(. Tímto považuji téma za vyřešené a děkuji za spolupráci ;)
↑ chaotic123:
Také děkuji za aktivní a samostatný přístup, označím za vyřešené.
Jen se ještě ujistím, pokud by to mělo být tedy úplně správně, tak tam ten poslední člen ve výsledku nebude
, ale
, že?
↑ chaotic123:
poslední člen po otevření všech závorek mi vychází
, potom se ještě může vytknout
a "spojit" s prvním členem - bude výsledek zapsán jako Wolfram.
Já ani nevím, zda menší zmatek by nebyl, pokud by se úplně na úvod roznásobilo a každý integral se počítal zvlášť, zkus porovnat, děkuji.