Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, probírám se testy od cermatu k matuře a některé věci jsou mi fakt cizí. Jsem ze ZŠ už nějakým rokem, dělám nástavbu dálkově, tudíž moc věcí jsem nepobral. Tak Vás prosím o trpělivost. Díky.
Příklad:
100! = k . 98! (určete neznámé číslo k)
v oboru R řeště
x(x-2)+(x-2).(x+2)=0 (zde se jedná zřejmě o kvadratickou rovnici, ale nějak jsem ji nebyl schopný dopočítat)
No, kdyby někdo věděl o fajn stránkách, kde je jednoduše vysvětlená geometrická posloupnost, budu vděčný za odkaz.
Díky všem zúčastněným.
Ahoj,
100! = k * 98!
100*99*98!=k*98!
vydělím 98!
k=9900
- vzorec : 

vydělíme 2
kvadratická rovnice

co se materiálu na přípravu týče, na internetu je toho mnoho, npř http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=1
PS:postup s vytýkáním je hezčí
PSS: jedná se o faktoriál
Poznamka:
Najlepsie riesenie tu dal ↑ paha154:.
NApisal, ze relacia sa da vyjadrit takto 
Pridam ze aj takto
Alebo aj
A z tejto formy mame hned riesenie BEZ VYPOCTOV.
JE ZBYTOCNE POUZIVAT VZORCE AK MAME FAKTORIZOVANU FORMU, to je uzitocne pre priklady kde takuto formu lahko nedostaneme.
↑ goffy:
Na ten druhy priklad, si si isty ze tam nechybaju zatvorky?
A potom podla pravidiel otvor novu temu nan.
Dakujem
JE ZBYTOCNE POUZIVAT VZORCE AK MAME FAKTORIZOVANU FORMU, to je uzitocne pre priklady kde takuto formu lahko nedostaneme.
Děkuji za vysvětlenou, ale myslím, že zůstanu u té formy, kdy se pojede přes D a poté klasické počítání. Tomu totiž rozumím a nerad bych to prohluboval, abych se do toho nezamotal :-) Zakládám...díky
Na ten druhy priklad, si si isty ze tam nechybaju zatvorky?
Závorky tak, jak jsou napsány.