Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, nevím si rady s ulohou
telegrafní sloup je postaven na svahu se sklonem
a vrhá stín délky 10m ve směru největšího klesání svahu . Vypočítejte výšku stožáru, jestliže výška Slunce jnad obzorem je dána úhlem o velikosti
\gamma 48°37´$
Zdravím,
textovou úlohu zkus vždy na fóru vyhledat, tato je zde řešena opakovaně - nejlepší obrázek :-) děkuji autorovi.
↑ adasek007:
nemohlA, napiš, prosím, jak to počítáš a co nevychází. Děkuji.
↑ adasek007:
těch obrázku je zde více - úhly jsem měla zde podrobně rozkresleny. Výsledný úhel na obrázku má být, jak máš ve výsledku Ty (to byl nějaký překlep). Omlouvám, budu mimo dosah - venku je příliš pěkně, abych pozorovala sluníčko jen na obrázku nebo přes okno.
Ať se podaří.
↑ adasek007:
jsem teprv v polovině cesty :-)
Dokreslila jsem vodorovnou přímku u paty stožáru, úhel pod přímkou je 15 stupňů, nad přímkou do stožáru 90 stupňů, tedy v trojúhelníku "stín-stožár" je tupý úhel 105 stupňů, úhel nad svahem je 48°37´- 15=33°37´. Dopočteme 3. úhel v trojúhelníku nad svahem, je to 41°23´.
Máme 3 úhly a stranu 10 m (délku stínu). Tedy můžeme podle sinovy věty počítat výšku stožáru.
-------------------------------
Co jsi označila za x? Děkuji.
promiň ale asi jsem fakt debil nebo to nechápu :D za x jsem si označila ten stožár.. jinak když jsem to počítala podle sinovy věty tak mi to výjde 11,9m. Promiň že tě pořád otravuju ale ještě před sebou mám takovejch 8 příkladů a jsem uplně ztracená :D
↑ adasek007:
omlouvám se, dřív jsem neměla čas. První návrh s tg určitě není dobře, jelikož x a 10 m nejsou v pravoúhlém trojúhelníku.
Výsledek se sinovou větou mi vychází stejně, jako v odkazu u kolegy. Obrázek jsem doplnila, omluva za kvalitu. Měj se pěkně.
↑ adasek007:
určitě bych nechtěla, počítat mne nebaví - mně se libí označovat témata za vyřešená (a hlavně, aby bylo vyřešeno bez mého přičinění :-).
Ať se vede.