Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pokud rádi řešíte limity, tak zde je jedna:
Řešili jsme ji dnes ve škole a pokud vím, tak ji nikdo uspokojivě nevyřešil. Co jsem tak rychle nakoukl na internet, tak jsem našel pouze dlouhá řešení (ta krátká jsem možná přehlédl :-), takže jsem si je nečetl a budu taky ještě řešit :-)

Počítáme
kde {x} značí desetinnou část z x. Aby limita existovala, musela by posloupnost
mít nejvýše dva hromadné body, označme je a,b (výjimkou je možnost, že by měla hromadné body 0,1/2 a 1, kterou ošetříme později). Předpokládejme, že tato posloupnost nejvýše dva hromadné body má.
Pak pro každé epsilon jde najít hodnotu
takovou, že se
a
od některého (ne nutně od stejného) hromadného bodu liší o méně než epsilon. Je-li první z těchto hodnot rovna c, je druhá rovna {4c}.
Platí proto
({4a}=a nebo {4a}=b) a ({4b}=a nebo {4b}=b). Mám tedy tři možnosti:
{4a}=a (pak a=1/3, a=2/3 nebo a=0)
{4b}=b (pak b=1/3, b=2/3 nebo b=0)
{16a}=a (pak a=i/15).
Současně ale ({225a}=a nebo {225a}=b) a ({225b}=a nebo {225b}=b), což ve všech případech vede na a=0 neb b=0. Hledaná limita je proto 0. Krom 0 může mít naše posloupnost hromadné body 1/2 a 1. To ale nelze.
Hledaná posloupnost nemá limitu.

↑ Marian:
Limitu muzeme upravovat:
vzhledem k periode pi fce sin^2
sin^2 je spojita fce, takze staci vycislit limitu v argumentu:
.
↑ Kondr:
Shodou okolností jsem se ke Tvému příspěvku dostal až nyní :-) Není mi jasná druhá polovina Tvého důkazu. Sám jsem se snažil neexistenci limity dokázat jinak, zatím bez úspěchu. Jestli si na toto ještě vzpomínáš, mohl bys to víc rozvést? Díky.
Podobná věc se řeší zde. Obě úlohy si zaslouží podle mého být v sekci "Zajímavé úlohy z matematické analýzy".