Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 02. 2012 21:37

FlyingMonkey
Reputace:   

Průběh funkce - sjednocení poznatků|asymptoty jsou peklo ^^ |hoří to

Dobrý večer,

tak zítra mě čeká milá písemka z průběhů funkcí, což teda vůbec netuším - chyběl jsem :) ^^ takže to celkem hoří :)

Prostudoval jsem materiál, ale pořád mi je pár věcí nejasných, takhle jsem postupoval u mého prvního příkladu:

za 1) druhá derivace mi vychází 1/2

f''(x) > 0 to pak platí vždycky, takže jsem napsal, že bude konvexní na R ... (není inflexní bod)

Ale co mě tíží víc jsou ty asymptoty prokletý ...

Tady se mi prostě zvětšuje čitatel do nekonečna, to samé jmenovatel. Takže teď mě napadlo hopitalovo pravidlo? A dostanu:

${\frac{1}{2}x+\frac{1}{2}}$ což je plus nekonečno ne?

Ale vlastně nechápu, co jsem tím získal ^^ Jestli mi rozumíte ... Pak je ještě ta druhá část vzorce ... Kam mám dosadit k z předešlé rovnice (což, jak chápu je plus nekonečno), ale jak tam mám jako dosadit plus nekonečno?

Prostě ty asymptoty jsou fakt peklo, prosím o pomoc, jak byste to řešili na tomhle konkrétním příkladě, díky! A kdybyste mi ještě objasnili, proč když je druhá derivace 1/2 existuje inflexní bod, byl bych fakt moc vděčnej :)

Díky!

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 13. 02. 2012 21:48 — Editoval vanok (13. 02. 2012 21:49)

vanok
Reputace:   742 

Re: Průběh funkce - sjednocení poznatků|asymptoty jsou peklo ^^ |hoří to

Ahoj ↑ FlyingMonkey:,
Zaciatok riesenia je dobry, mozes aj pridat vysvetelnia tohto typu, napriklad
bod A(0;-\sqrt{15}4)$ je priesecik krivky z ....
Ten vrchol paraboly (ano ide o parabolu) mozes jasnejsie vyjadrit... mas tam aj spravne veci ale nevysvetlene.

L'Hospital-ovo pravidlo ani nepototrebujes a ani nie je na programe strednej skoly.

Tvoja funkcia nema ziadne asymptoty.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 13. 02. 2012 21:55

FlyingMonkey
Reputace:   

Diky, pane Vanok, za reakci ;)

Takže v momentě, kdy mi vyjde limita té asymptoty nevlastní, (mám na mysli nekonečno), tak to asymptotu nemá?

Protože jak jsem to pochopil z těch materiálu, tak tím f(x)/x získám k, které mám v této rovnici:

y = kx + q

right?

A mohl byste mi, prosím, upřesnit, jaktože při f'' = 1/2 může existovat inflexní bod?

Tomu dost dobře nerozumím myslel jsem, že pokud f'' > 0 tak jde prostě o konvexní a když f''<0 tak jde o konkávní ... a pokud by mi druhá derivace vyšla s nějakým x, tak pak řeším kdy se f''(x) = 0 a to celé rozpadne na více případů, ale myšlenka bude stejná ... Kde špatně uvažuji, prosím?

Jinak omlouvám se, že jsem v tom řešením dost neodůvodňoval mé kroky :)

Díky moc a hezký večer,
F.M.

#4 13. 02. 2012 22:01 — Editoval vanok (13. 02. 2012 22:04)

vanok

↑ FlyingMonkey:,
inflexny bod tu neexistuje
sikme asymtoty
to co pises o k plati
ak ta limita je nekonca, hned mas ze sikma asymptota (napr ak si mal limitu v $+\infty$ nexistuje okoli $+\infty$.
Ale pozor v $-\infty$, treba zasa urobit cely postup ......;
inflexny bod, je taky kde druha derivacia meni znamienko...( aj ked by bola 0 a nemenila znamienko, nemozes este vediet, ze ide o inflexny bod... treba urobit nieco naviac...ale si na strednej skole a take pripady sa normalne nevyskytnu.)

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 13. 02. 2012 22:04

FlyingMonkey
Reputace:   

A nevypočítal byste mi tu tady tu asymptotu? Ať mám něco, podle čeho se můžu držet, teď v dalším příkladě mám stejný problém.

Dostanu se k asymptotám a konec ... Nevím prostě, jak na to ://

Díky

#6 13. 02. 2012 22:07

vanok

↑ FlyingMonkey:,
vsak pre tuto funkciu neexistuje !
NECITAL SI TOTO
ak ta limita je nekonecna, hned mas ze sikma asymptota (napr ak si mal limitu v $+\infty$ nexistuje okoli $+\infty$.
Ale pozor v $-\infty$, treba zasa urobit cely postup ...

Srdecne Vanok

#7 13. 02. 2012 22:14

FlyingMonkey
Reputace:   

Mno jasně, já měl na mysli řešení těch limit samotných  ... a třeba při tomto příkladě, ukázal byste mi to prosím?

$y=\frac{x}{x^2+1}$

ta asymptotu má určitě ...

Díky moc

#8 14. 02. 2012 09:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ FlyingMonkey:

funkce $f(x)=\frac{x}{x^2+1}$ asymptotu $y=kx+q$ má, vyšetřuje se podle vzorců, jak jsi napsal v naskenovaném papíru nebo zde.

Jelikož po zápisu do vzorce pro k=lim(f(x)/x) pro x k nekonečnu máš zlomek s polynomy v čitateli a jmenovateli a nejvyšší mocnina čitatele menší, než jmenovatele, potom limitou je 0.

Tedy k=0 a obdobně i pro q vyjde 0.

Asymptota je $y=0$

Je problém s vyšetřením limit jako takových nebo s použitím do vzorce pro asymptoty nebo celkově, že jsi chyběl? Děkuji.

------------------------------
O tom, jak je úloha aktuální, piš, prosím do textu příspěvku, ne do názvu tématu, děkuji.

Zápatí