Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý večer,
tak zítra mě čeká milá písemka z průběhů funkcí, což teda vůbec netuším - chyběl jsem :) ^^ takže to celkem hoří :)
Prostudoval jsem materiál, ale pořád mi je pár věcí nejasných, takhle jsem postupoval u mého prvního příkladu:
což je plus nekonečno ne? Offline
Ahoj ↑ FlyingMonkey:,
Zaciatok riesenia je dobry, mozes aj pridat vysvetelnia tohto typu, napriklad
bod A(0;-\sqrt{15}4)$ je priesecik krivky z ....
Ten vrchol paraboly (ano ide o parabolu) mozes jasnejsie vyjadrit... mas tam aj spravne veci ale nevysvetlene.
L'Hospital-ovo pravidlo ani nepototrebujes a ani nie je na programe strednej skoly.
Tvoja funkcia nema ziadne asymptoty.

Diky, pane Vanok, za reakci ;)
Takže v momentě, kdy mi vyjde limita té asymptoty nevlastní, (mám na mysli nekonečno), tak to asymptotu nemá?
Protože jak jsem to pochopil z těch materiálu, tak tím f(x)/x získám k, které mám v této rovnici:
y = kx + q
right?
A mohl byste mi, prosím, upřesnit, jaktože při f'' = 1/2 může existovat inflexní bod?
Tomu dost dobře nerozumím myslel jsem, že pokud f'' > 0 tak jde prostě o konvexní a když f''<0 tak jde o konkávní ... a pokud by mi druhá derivace vyšla s nějakým x, tak pak řeším kdy se f''(x) = 0 a to celé rozpadne na více případů, ale myšlenka bude stejná ... Kde špatně uvažuji, prosím?
Jinak omlouvám se, že jsem v tom řešením dost neodůvodňoval mé kroky :)
Díky moc a hezký večer,
F.M.
↑ FlyingMonkey:,
inflexny bod tu neexistuje
sikme asymtoty
to co pises o k plati
ak ta limita je nekonca, hned mas ze sikma asymptota (napr ak si mal limitu v
nexistuje okoli
.
Ale pozor v
, treba zasa urobit cely postup ......;
inflexny bod, je taky kde druha derivacia meni znamienko...( aj ked by bola 0 a nemenila znamienko, nemozes este vediet, ze ide o inflexny bod... treba urobit nieco naviac...ale si na strednej skole a take pripady sa normalne nevyskytnu.)

A nevypočítal byste mi tu tady tu asymptotu? Ať mám něco, podle čeho se můžu držet, teď v dalším příkladě mám stejný problém.
Dostanu se k asymptotám a konec ... Nevím prostě, jak na to ://
Díky
↑ FlyingMonkey:,
vsak pre tuto funkciu neexistuje !
NECITAL SI TOTO
ak ta limita je nekonecna, hned mas ze sikma asymptota (napr ak si mal limitu v
nexistuje okoli
.
Ale pozor v
, treba zasa urobit cely postup ...

Mno jasně, já měl na mysli řešení těch limit samotných ... a třeba při tomto příkladě, ukázal byste mi to prosím? 
ta asymptotu má určitě ...
Díky moc
↑ FlyingMonkey:
funkce
asymptotu
má, vyšetřuje se podle vzorců, jak jsi napsal v naskenovaném papíru nebo zde.
Jelikož po zápisu do vzorce pro k=lim(f(x)/x) pro x k nekonečnu máš zlomek s polynomy v čitateli a jmenovateli a nejvyšší mocnina čitatele menší, než jmenovatele, potom limitou je 0.
Tedy k=0 a obdobně i pro q vyjde 0.
Asymptota je 
Je problém s vyšetřením limit jako takových nebo s použitím do vzorce pro asymptoty nebo celkově, že jsi chyběl? Děkuji.
------------------------------
O tom, jak je úloha aktuální, piš, prosím do textu příspěvku, ne do názvu tématu, děkuji.
Stránky: 1