Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno
Myslel jsem, že při stavení lineární závislosti/nezávislosti vektorů hledám netriviální řešení jejich lineární kombinace, tedy takový vektor X:
mám vektory u=(1;3;5) v=(3;2;0) w=(5;-3;-1) a mám určit jejich závislost či nezávislost.
řeším tedy
což snad můžu zapsat jakou soustavu 3 rovnic

--------------------------------
z poslední rovnice si mohu vyjádřit
a dosadit do prvních dvou, čímž nakonec dostanu (pokud jsem neudělal chybu):

------------------
kde z druhé mohu vyjádřit
a dosadit do první, z čehož mi vyjde (snad) 
pokud jsem neudělal chybu, vyšel mi nulový vektor, což by znamenalo, že vektory jsou lineárně nezávislé. Jenže podle výsledků, by měli být vektory lineárně závislé.
co je špatně? výchozí definice? její převedení do praxe? jen numerická chyba ve výpočtu? rovnice a dosazovací metoda je nepoužitelná na tento typ úlohy (zkusil jsem Gaussovu eliminaci - nerozšířené matice - sice jsem dostal ošklivější čísla, ale zase jsem dospěl k nulovému vektoru)? interpretace výsledku?
děkuji za pomoc
Zdeněk
Jsou nezavisle. Jde to pocitat i jinak, treba pres hodnost nebo determinant. Ale jsou nezavisle, asi chyba ve vysledcich.
díky. tuším, že to lze spočítat i jinak, ale zvolený způsob řešení (rovnice + dosazovací metoda) mi přijdou jednoduché a "blbuvzdorné" - otázka zní, jestli to vůbec lze takto počítat a to za všech okolností, či zda se jedná o metodu použitelnou jen za určitých podmínek (nebo dokonce nikdy a jen náhoda, že mi to zatím vychází)
díky
Postup je v poradku, ale silne doporucuji osvojit si reseni pomoci matic
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soustava_l … Z.C3.A1pis