Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 02. 2012 02:01

lasttrain
Zelenáč
Reputace:   

počet golů v hokejovém zápase

Potřeboval bych poradit jak určit pravděpodobnost kolik bude střeleno gólů v hokejovém zápase. Tzn. např. v NHL hraje domácí tým a hosté a potřebuji vyhodnotit jaká je pravděpodobnost, že celkové skóre obou týmu bude např. do 5 gólů včetně.
Jaké vstupy na to budu potřebovat? Jak uvedené vypočítat?
Mám např. kompletní seznam všech zápasů ligy za sezónu 2011/2012. díky za případnou pomoc.

#2 14. 02. 2012 14:43

pietro
Reputace:   187 

Re: počet golů v hokejovém zápase

↑ lasttrain:Ahoj, vyplň si napr. takúto tabulku všetkými zápasmi a získaš pravdepodobnosť s akou sa dosiahne určitý výsledok..

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-02/26986_k%252Cnb%2Bkl%2Bblk.JPG

#3 17. 02. 2012 00:28

lasttrain
Zelenáč
Reputace:   

pietro napsal(a):

↑ lasttrain:Ahoj, vyplň si napr. takúto tabulku všetkými zápasmi a získaš pravdepodobnosť s akou sa dosiahne určitý výsledok..

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012 … %2Bblk.JPG

díky za odpověď. Mohl bys mi poradit jak vyplnit tu tabulku? tzn. jeden tým bude mít jednu tabulku nebo celá soutěž bude mít jednu tabulku?

#4 17. 02. 2012 08:45

pietro
Reputace:   187 

No ked chcem predpovedat nejaku ligu tak ju podla moznosti co najlepsie zanalyzujem a celu dam do tabulky...takto... Nech je odohratych napr.60 zapasov, dva skoncili 0:0, tak do laveho horneho okna das podiel 2/60(=0,033)....to je pravdepodobnost udalosti 0:0, dalej 8 zapasov skoncilo 1:0..teda do susedneho policka vlozis 8/60(=0,133) a td. Suma vsetkych pravdepodobnosti musi byt =1. A teraz mozes si v tabulke zakreslit oblast ktoru chces sledovat, napr ze suma golov je mensia al.rovna ako 4, a z tej oblasti spocitas vsetky pravdepodobnosti a ich sucet bude rovny pravdepodobnost ze padne <=4 golov.

#5 18. 02. 2012 02:58

lasttrain
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:

to je dobrá myšlenka - takto analyzuju kompletní celou ligu - a co analyzovat tým po týmů jak dává góly doma a venku? Pokud bych to měl udělat dle tvé rady tak dostanu průměr za celou ligu obecně. Pokud to ale udělám po týmech příjdu na to, že v takové NHL jsou týmy které dávají na zápas cca 2-3 góly max. a poté jsou týmy, které dávají za zápas 5-6 gólů za zápas.
Jak by to šlo udělat takto detailněji s tím že by to bylo také venku / doma.

#6 18. 02. 2012 07:29

Honzc
Reputace:   248 

↑ lasttrain:
Co kdyys zkusil tohle.
Pro každý tým si udělej takovouto tatistiku:
1.průměrný počet vstřelených gólů v zápase na domácím hřišti a k tomu rozptyl (nebo směrodatnou odchylku)
2.průměrný počet vstřelených gólů v zápase na cizím hřišti a k tomu rozptyl (nebo směrodatnou odchylku)
Pak už se stačí podívat kdo s kým a kde hraje a můžeš tipovat kolik gólů v daném zápase padne. Svůj tip budeš sice míít podložený statistikou, ale ono také záelží kdo s kým hraje (síla soupeřů). No ale lepší něco než-li nic.

#7 23. 02. 2012 07:37

lasttrain
Zelenáč
Reputace:   

díky
udělal jsem výpočet jak rozptylu tak směrodatné odchylky. Udělal jsem i výpočet pravděpodobnosti události - tzn. že jsem ze stávajících události vypočítal kolik gólů bylo vstřeleno dle jednotlivých utkání vyšlo mi např. toto:

tým 1 - domácí vstřelené góly
0 gólů - 10.7 %
1 gól - 21.4 %
2 góly - 42.9 %
3 góly - 7.14 %
4 góly - 10.7 %
5 gólů - 7.14 %

tým 2 - hosté vstřelené góly
0 gólů - 10 %
1 gól - 30 %
2 góly - 16.6 %
3 góly - 30 %
4 góly - 3.33 %
5 gólů - 6.66 %
6 gólů - 3.33 %

Nevím přesně a proto se ptám, pokud bych chtěl říct že zápas podle statistiky výsledků nahoře dopadne že dojde např. ke vstřelení 5 gólů nebo lépe do 5 gólů v celém zápase od obou týmů- jaká je to pravděpodobnost?

Je důležité zohlednit vzájemné zápasy týmu 1 a týmu 2?

Zápatí