Stránky: 1
Potřeboval bych poradit jak určit pravděpodobnost kolik bude střeleno gólů v hokejovém zápase. Tzn. např. v NHL hraje domácí tým a hosté a potřebuji vyhodnotit jaká je pravděpodobnost, že celkové skóre obou týmu bude např. do 5 gólů včetně.
Jaké vstupy na to budu potřebovat? Jak uvedené vypočítat?
Mám např. kompletní seznam všech zápasů ligy za sezónu 2011/2012. díky za případnou pomoc.
↑ lasttrain:Ahoj, vyplň si napr. takúto tabulku všetkými zápasmi a získaš pravdepodobnosť s akou sa dosiahne určitý výsledok..
pietro napsal(a):
↑ lasttrain:Ahoj, vyplň si napr. takúto tabulku všetkými zápasmi a získaš pravdepodobnosť s akou sa dosiahne určitý výsledok..
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012 … %2Bblk.JPG
díky za odpověď. Mohl bys mi poradit jak vyplnit tu tabulku? tzn. jeden tým bude mít jednu tabulku nebo celá soutěž bude mít jednu tabulku?
No ked chcem predpovedat nejaku ligu tak ju podla moznosti co najlepsie zanalyzujem a celu dam do tabulky...takto... Nech je odohratych napr.60 zapasov, dva skoncili 0:0, tak do laveho horneho okna das podiel 2/60(=0,033)....to je pravdepodobnost udalosti 0:0, dalej 8 zapasov skoncilo 1:0..teda do susedneho policka vlozis 8/60(=0,133) a td. Suma vsetkych pravdepodobnosti musi byt =1. A teraz mozes si v tabulke zakreslit oblast ktoru chces sledovat, napr ze suma golov je mensia al.rovna ako 4, a z tej oblasti spocitas vsetky pravdepodobnosti a ich sucet bude rovny pravdepodobnost ze padne <=4 golov.
↑ pietro:
to je dobrá myšlenka - takto analyzuju kompletní celou ligu - a co analyzovat tým po týmů jak dává góly doma a venku? Pokud bych to měl udělat dle tvé rady tak dostanu průměr za celou ligu obecně. Pokud to ale udělám po týmech příjdu na to, že v takové NHL jsou týmy které dávají na zápas cca 2-3 góly max. a poté jsou týmy, které dávají za zápas 5-6 gólů za zápas.
Jak by to šlo udělat takto detailněji s tím že by to bylo také venku / doma.
↑ lasttrain:
Co kdyys zkusil tohle.
Pro každý tým si udělej takovouto tatistiku:
1.průměrný počet vstřelených gólů v zápase na domácím hřišti a k tomu rozptyl (nebo směrodatnou odchylku)
2.průměrný počet vstřelených gólů v zápase na cizím hřišti a k tomu rozptyl (nebo směrodatnou odchylku)
Pak už se stačí podívat kdo s kým a kde hraje a můžeš tipovat kolik gólů v daném zápase padne. Svůj tip budeš sice míít podložený statistikou, ale ono také záelží kdo s kým hraje (síla soupeřů). No ale lepší něco než-li nic.
díky
udělal jsem výpočet jak rozptylu tak směrodatné odchylky. Udělal jsem i výpočet pravděpodobnosti události - tzn. že jsem ze stávajících události vypočítal kolik gólů bylo vstřeleno dle jednotlivých utkání vyšlo mi např. toto:
tým 1 - domácí vstřelené góly
0 gólů - 10.7 %
1 gól - 21.4 %
2 góly - 42.9 %
3 góly - 7.14 %
4 góly - 10.7 %
5 gólů - 7.14 %
tým 2 - hosté vstřelené góly
0 gólů - 10 %
1 gól - 30 %
2 góly - 16.6 %
3 góly - 30 %
4 góly - 3.33 %
5 gólů - 6.66 %
6 gólů - 3.33 %
Nevím přesně a proto se ptám, pokud bych chtěl říct že zápas podle statistiky výsledků nahoře dopadne že dojde např. ke vstřelení 5 gólů nebo lépe do 5 gólů v celém zápase od obou týmů- jaká je to pravděpodobnost?
Je důležité zohlednit vzájemné zápasy týmu 1 a týmu 2?
Stránky: 1