Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Po včerejšku mám ještě jednu prosbu, spíš jde jen o kontrolu správnosti pochopení zadání a tím pádem i výsledku.
Kryt má tvar kulového vrchlíku o průměru podstavy odpovídající kulové úseče a výšce
. Kolik
materiálu bylo použito na jeho výrobu, jestliže připočítáme
na spoje a odpad?
Mé pochopení úlohy:
Spotřeba materiálu:
Výsledek:
Děkuji za pomoc. :)
Už vidím tu chybu v mém uvažování odečtení výšky od poloměru (výsledek 1,2) - 3,6 dm není poloměr koule, ale jen toho vrchlíku (úseče).
↑ hfungus:
Ty jsi hotový poklad! Takhle to totiž vyjde přesně podle výsledků, čili o jeden dm^2 víc, než to vyšlo mně. Moc děkuji za pomoc. :)
Nj, takhle to vyjde sice oněch cca 65 dm^2, ale bez připočítání těch 11 % na odpad a spoje ... tak, prosím, kde je chyba? V učebnici ve výsledcích? :D
Už to mám - ten poloměr, co jsi počítal ty, není poloměr koule, ten jsem dopočítala přes Pythagorovu větu - 3,9 dm a pak už jsem jen použila vzoreček. Takže moc díky ještě jednou, dokopal jsi mne k logice... :D