Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, ahoj... :)
Prosil bych o radu s tímto příkladem, díky.
Napište rovnici kružnice, která se dotýká přímek p1: x+y-6=0, p2: x+y+2 = 0 a prochází bodem M[1;1]...
s tím, že bude procházet daným bodem problém nemám ;)
Aby se dotýkala ta kružnice obou přímek, musí mít s každou přímkou společný právě jeden bod?
Ale nevím, jak to použít :) Díky!

↑ FlyingMonkey:
Přímky mají stejný normálový vektor, takže jsou rovnoběžné. Bod M leží mezi těmito přímkami. Jelikož obě přímky mají kružnici tečovat, průměrem kružnice je vzdálenost těchto přímek.

aa :) Díky...
ale asi mi to nevychází :)
do přímky x+y-6=0 si zvolím bod X[3;3]
potom platí
to je průměr, hledané přímky po vydělení dvěma a následném umocnění mi ale nevychází 8 jako je ve výsledcích, ale 8/3 ... Vidíte někdo chybu prosím? .)
A ještě jsem se chtěl zeptat, když získám ten poloměr, jak pak pokračovat?
Jak získám souřadnice toho středu? ty kuželosečky mi nejdou do hlavy :X ... Díky :)
↑ FlyingMonkey:
Zdravím,
viděla bych chybu, že jsi nesprávně použil vzorec pro vzdálenost a do a, b dosadil 3, 3 z bodu, místo a, b z 2. přímky. Je tak? Děkuji.

↑ FlyingMonkey:
Řešil bych to takto:
1) Střed kružnice (budou 2) leží na přímce, která je rovnoběžná se zadanými přímkami a prochází bodem M
2) Poloměr kružnice je vzdálenost bodu M od jedné ze zadaných přímek
3) Střed kružnice je tedy průsečík přímky z bodu 1) a kružnice se středem v bodě M o poloměru z bodu 2)
4) Rovnice hledané kružnice bude mít střed z bodu 3) a poloměr z bodu 2)
↑ Cheop:
Zdravím,
asi bych tak neřešila, jelikož polohu bodu M na kružnici nevíme a nemůžeme tvrdit, že leží na stejné přímce, jako střed.
Ze zadaných přímek bych upravila na zápisy y=... a z vlastnosti lineární funkce bych našla předpis pro přímku uprostřed mezi zadanými (vychází mi y=2-x - je tak? zde byl edit). Potom souřadnice středu jsou na této přímce a zároveň v rovnici kružnice sestavené z bodu M.
Může být? Děkuji (jinak bych nechavala více prostoru kolegovi ↑ FlyingMonkey:, on je zdatný, on si poradí :-)
↑ Cheop:
:-) obrázkem se nedokazuje. Pokud chceme prokázat speciální vlastnost bodu M, potom bych museli např. pomoci výpočtu vzdálenosti M od zadaných přímek prokázat, že vzdálenost je stejná a je tedy na stejné přímce jako střed.
Jinak bod M považujeme za bod libovolně na kružnici. Je tak? Děkuji.

↑ jelena:
Obrázkem se neprokazuje, ale stále tvrdím, že že z toho jak je úloha zadána plyne, že střed hledané kružnice musí ležet na přímce,
která je rovnoběžná se zadanými přímkami a prochází bodem M
↑ Cheop:
упрямый Вы, батенька, однако :-)
zadání napsal(a):
Napište rovnici kružnice, která se dotýká přímek p1: x+y-6=0, p2: x+y+2 = 0 a prochází bodem M[1;1]
↑ Aquabellla: analyzovala přímky, jejich vzájemnou polohu a došla k závěru. Kde je analýza ohledně jednoznačného umístění bodu M na rovnoběžnou přímku, procházející středem?
Není. Je tak? Děkuji.

Díky za reakce, mam uz r ale nevím, jak sPočítat souradnicE středu, v rovnici po dosazeni k je moc neznámých, diky

↑ FlyingMonkey:
1) r je polovina vzdálenosti rovnoběžných přímek
2) kružnice k se středem M - znáš a poloměrem r -- takovou kružnici umíš napsat a není tam žádná neznámá
3) přímka t - přímka rovnoběžná se zadanými a je stejně vzdálená - osa pásu - umíš bez problémů napsat
4) soustava kružnice k a přímka t - vyřešíš a máš dva průsečíky - středy hledaných kružnic
5) napíšeš rovnice kružnic

Díky, jen ta osa pasu. Není to úplne tak bez problému :D vektor je jasny. Ale to c do počítám jak?diky :) pak už by to mělo byt ok

Dobrý mam to, :) stačilo trochu přemýšlet :D díky moc

↑ marnes:
Ano už jsem se probudil ten bod může ležet kdekoliv mezi přímkami.
Tady vyšlo, že leží přímo uprostřed, ale obecně to nemusí být pravda.
↑ marnes:
děkuji za podporu :-)
↑ Cheop:
to jsi měl říci rovnou, že jsi zmožen spánkem - poslala bych místo debat alespoň virtuální kávu :-)
------------------------------------------------------------------------------------------
Jinak - to je přesně tak, jak si představuji, že by téma nemělo vypadat. Ale to bych se uvychovavala, že? :-)
Zdravím.
Ahoj a nevíte někdo, jak se řeší ten příklad pod tím z Petákový? str. 55/ cvičení 22
Je to tadytomu příkladu hodně podobné, až na to, že tečny nejsou rovnoběžky, ale různoběžky..
Napište rovnici kružnice, která prochází bodem M[2; 1] a dotýká se daných přímek p_1: x - y - 3 = 0,
p_2: 7x + y + 3 = 0.
Zkoušela jsem vyjádřit rovnice os dvou zadaných přímek (to mi ani nevycházelo podle výsledků), na kterých leží střed kružnice, pak dosadit do vzorečku pro vzdálenost dvou bodů, ale zbyly mi tam pořád dvě neznámé
Děkuji za rady :)

↑ Anafi:
Tento příklad se už tady řešil - zkus pohledat - v horní liště "Hledat"
Jinak nový příklad - nové téma
Tady řešeno
Stránky: 1