Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dobré ráno
mylně jsem se domníval, že tomu rozumím. Mám zadání:
Ze skupiny vektorů
vyberte libovolnou bázi jejího lineárního obalu a zbylé vektory vyjádřete jako lineární kombinaci vybrané báze:
podle mě je báze skupina lineárně nezávislých vektorů, tedy v tomto případě pouze
a 
jenže jsem si myslel, že bázi musí tvořit (ve
) 3 vektory. že dva jsou málo. Jak pak mohu vyjádřit zbylé dva vektory pomocí něčeho, co já nepovapožuji za kompletní bázi?
omlouvám se, asi motám hruška s jabkama a jen neznám základní pojmy....
Díky za nakopnutí
Zdeněk
↑ zdenek_s:
ahoj, bázu toho priestoru musia naozaj tvoriť 3 LN vektory ..
v zadanej skupine sa 3 také vektory nachádzajú, chyba bude v určovaní lineárnej nezávislosti
díky
to je se sbírky příkladů a takových je tam víc (podle výsledků, že dostanu menší počet vektorů. než je dimenze). a i ve výsledcích jsou jen první dva označeny jako nezávislé
pokud by byly skutečně jen 2 LNZ, pak bych to musel řešit s "parametrm", že?
děkuji
Ahoj.
Nechť
je lineární obal vektorů
(1)
.
Jsou to 4 vektory z
, jehož dimense je pouze 3, proto jsou nutně lineárně závislé.
Prostor
je podprostorem ve
, takže
. Na první pohled je zřejmě, že jsou nezávislé např. vektory
,
což znamená, že bude
, celkem tedy
.
Důležitá je otázka: který z vektorů
je lin. závislý resp. nezávislý na vektorech
?
Možnosti:
1) Každý u vektrorů
je lineární kombinací vektorů
. Potom báze prostoru
je tvořena vektory
.
2) Některý z vektorů
, např.
, není lin. závislý ne vektorech
, tj. vektory
jsou lin. nezávislé.
To znamená, že
, což podle
dále znamená
a
a bází prostoru
bude
.
Tolik idea řešení. Stačí ?
↑ zdenek_s:
takto, ja som sa vo svojom príspevku zameral na to že tých lin.nez. vektorov je v danej skupine viac ako 2,
inak nie je pravda že podpriestory priestoru s dimenziou 3 musia mať dimenziu 3 (taký je tam vlastne len jeden),
hľadáš lin.obal danej skupiny vektorov, čo môže byť podpriestor s menšou dimenziou
(ako píše podrobnejšie a prehľadne ↑ Rumburak:)
Díky moc oběma. jdu to zkusit pochopit.
pokud by tedy byla dimenze W jen 2, tudíž by mělo jít vyjádřit dva vektory pomocí báze, tedy něco jako 
kde ale vektor
je jen dvourozměrný, nicméně řešení výše uvedené rovnice povede k soustavě 3 rovnic o dvou neznámých, ne? není to trochu moc?
Zdeněk
↑ zdenek_s:
Pokud by nastala podle mého příspěvku ↑ Rumburak: možnost 1, pak bychom skutečně museli (abychom splnili zadání úlohy)
nalézt čísla
a čísla
tak, aby ptatilo
a
. V obou případech jde o soustavu
3 rovnic o 2 neznámých, která je řešitelná jedině když rovnice jsou lineárně závislé, což je ekvivalentní s tím , že vektory 
(resp.
) jsou lin. závislé . Zkoumání řešitelnosti těchto soustav je jednou z možných metod, jak rozhodnout o lin. nezávíslosti
těchto dvou seznamů vektorů (jinou možností by bylo sestavit matici ze souřadnic příslušné trojice vektorů a učit její hodnost , nebo
spočítat její determinant a z jeho nenulové či nulové hodnoty učinit závěr).
Stránky: 1