Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám tento příklad jaksi nevím jak se pres něj dostat 3x nadruhou -7x +2/x-1 je větší než nula? postuú nevím jestli to dělám dobře ale nevím jak tohle rozložit a potom bud pomoci diskriminantu nebo vietovi vzorce a pak dosadit a udelat graf? díky
↑ Alivendes: no ona je ta nerovnice cela lomeno x-1 vím jak se to asi děla ale ted mi to vypadlo bude to 4x nadruhou -1 -8x-x-2-1 jak opravdu ted nevim
Použiješ metodu nulových bodů, já ti to rozepíšu, ale příště prosím si něco nastuduj, něž se na něco budeš ptát. Je vidět, že o tom nevíš skoro nic.
Máme nulové body:

Řešení budeme hledat ve čtyřech intervalech

Z každého intervalu dosadíš jakýkoliv bod do každého ze tří výrazů a uvidíš, splnuje-li interval to, že to je větší než nula.
↑ brodzko:
Dost prosím, řešíme tady nerovnici v podílévem tvaru, dělení není ekvivalentní úprava. V tomhle případě by ještě vyšlo něco, co by bylo absolutně nepoužitelné. Už tak se tu kolega těžko vyzná, skryj svůj příspěvek, děkuji.
↑ Alivendes: ano plusy a mínusy v tabulce mám ale jak to poznám mám tam skoro všude mínus jen v prvím okínku mám +
↑ Alivendes: tak ja nevim asi mam ty hodnoty v tabulce +- špatně protože mám pro x-1/3 mam v intervalu (-nekonečno, 1/3) + pak pak pro další jen mínus tak nevím
↑ Alivendes: ted už se tam nic víc nedělá né takže problém není a díky za pomoc.