Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nie som si na 100% istý ,ale zo stredového tvaru rovnice kružnice (x-m)^2 + (z-n)^2=r^2 sa dá vyčítať že ide o kružnicu s polomerom r=2 a stredom v začiatku suradnicovej sustavy S[0;0], dalej z rovnice priamky je vidno, že prechádza bodom A[0;-2], a je dotyčnicou kružnice k. Po nakreslení grafu sa dá dedukovať, že všetky kružnice ktoré sa dotýkajú zvnútra kružnice k a súčastne priamky p majú stredy s X-ovou súradnicou [0]
a Y-novou suradnicou z intervalu
.
Ide len o moju úvahu nie je to stopercentné riešenie ;).
↑ GoldenSaint:
Malá oprava. Ten interval Y-lonovych suradnic bude otvorený interval pretože bod [0;-2] je priamo bod dotyku a [0;0] je stred pôvodnej kružnice.
Takže interval Y-novych suradnic bude: 
↑ GoldenSaint:
Zdravím,
nad úlohou jsem se zamýšlela jen zběžně (během úklidu :-) Možná jen na upřesnění - dotyk je vně (tedy ne "zvnutra", ale naopak - jak to bude slovensky? Děkuji.)
Potom jsou hledané kružnice také se středem na ose x - zleva a zprava od zadané kružnice, například.
Mně je v této úloze zvláštní, že již zadaná kružnice a přímka mají společný bod, tedy se mi to zdá nějaké omezené, co do možnosti (zajímavější by bylo jiné umístění zadané kružnice a přímky), pro jistotu ↑ itcrowd: - je zadání v pořádku? Děkuji.
↑ itcrowd:
děkuji za upřesnění.
↑ Hanis:
děkuji, mně totiž vychází, že taková množina splňuje definici paraboly s ohniskem (0, 0) a s řídicí přímkou y=-4. Souhlasí to? (ale jak jsem psala jsem v jiném procesu a také na odchodu do dalších procesů, tak se to dozvím později :-)
↑ jelena:
Aha:), takze, dotyk z vonkajsej strany... V tom prípade si riešenie predstavujem nejako takto:)
Množinou riešení teda budú kružnice na osy X(zlava a sprava) a kružnice na osy Y smerom hore do nekonecna?
P.S. ospravedlnujem sa za skicarovsky graf :)