Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ StupidMan:
Chtělo by se to více snažit, takže nečekej, že ti to tady vyřeším. Typ této úlohy totiž patří k základním typům na střední škole, předpokládám tedy, že v učebnici, kterou používáš, tento typ probraný je.
Pro vyřešení tvé rovnice užij následujících goniometrických identit
Dosaď za t hodnotu x/2 a transformuj tak elementy obsažené ve tvé rovnici, tj. postupně sin(x), cos(x) na levé straně a 1 na pravé straně. Dále je úloha triviální.
Já jsem to řešil takto:
Takže je sinus nebo kosinus roven nule.
Pokud je nulový sinus:
Pokud je nulový kosinus:
EDIT: Omlouvám se Marianovi, začal jsem to řešit už dřív a nevšiml jsem si jeho příspěvku.
↑ Olin:
Vůbec nevadí. Jsou tady dvě rozdílná řešení. To tvé sice využíva neekvivalentní úpravu (umocnění na druhou), ale později se ukazuje, že další kořeny nijak nenabalíme touto úpravou. Já jse, dal návod jiný. A? si autor vybere.
Zdravím!
↑ StupidMan:
2cos x

↑ StupidMan:
Nyní umocním obě strany na druhou a upravím.
Z toho tedy máme nutnou podmínku pro řešení
1. Předpokládejme tedy, že řešení splňuje
. Pak
a rovnice, kterou řešíme se zjednodušší na
. Z toho je zřejmé řešení
.
2. Předpokládejme, že
a
(pro
jsme to už vyřešili). Aby vůbec původní rovnice dávala smysl, tak musí být
a můžeme jím tedy násobit.
Zkusíme tedy, jestli tyto x splňují původní rovnici - dosadíme do levé strany.
Můžeme tedy shrnout všechna řešení: 
↑ StupidMan: Rekl bych, ze nic rozumneho. Dalo by se traba rict, ze
,
ale otazkou je, jestli ti to pomuze...
↑ StupidMan: Cosinus je funkce suda, tedy cos(a)=cos(-a). Dal je to o odstraneni odmicniny ze jmenovatele. Ono totiz jak se objevi nejaka
ci
u sinu/cosinu, cloveku to hned evokuje nejake zname uhly. To ale nebyl tvuj pripad... Takze uplne dobre to ale nemas:
a
↑ StupidMan: Ale o tom se tady preci bavim od zacatku. To neni zadny "hezky skolsky uhel". Neni to nahodou tak, ze mas najit takove x, aby
?