Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit, prosím?
Srovnejte následující fce podle rychlosti růstu (v nekonečnu):
.
Ráda bych jako výsledek dostala tabulku, kde by například fce, která by byla výše rostla řádově rychleji než ty níže. A nějak porovnat ty, které rostou podobně rychle.
Určitě je třeba
.
Navrhuji použít tyto definice:
.
Moc mi nejde vyšetřit další fce. Schází mi nápady a možná i trochu systém.
Děkuji předem za rady.
edit: jedná se o fce přirozené proměnné, ale to vyjde stejně pro reálnou, že?
Ahoj ↑ Andrejka3:,
tvoja otazka ma suvis z asymptotickymy rebrikmy porovnania
"échelle de comparaison asymptotique"
A o tom je vela literatury... skus si to najst na google.
↑ Andrejka3:,
jedna z najlepsie napisanych knih, co pise aj o tejto teme je Calcul infinitésimal:Jean Dieudonné .
Ak mozes, skus si ju aspon prelistovat.
↑ vanok:
Bohužel, neumím francouzsky. Ale asi budou překlady - no ne, že bych nějaký na netu našla...
edit: je to tam. Našla, dík.
↑ Andrejka3:
aha, to si nasla po EN?
Ahoj,
doporučuji si to všechno přepsat na exponenciálu a je to z toho hezky vidět.
Dále pokud je nějaká fce malé o nějaké jiné, tak tím spíše je její velké O.
↑ Mihulik:
Tak například,
a chci to porovnat s . Teď bych měla porovnat argumenty exp.
s . Co s tím?
No nejrychleji rostoucí člen je zde , který se vyskytuje pouze v jednom z výrazů. Navíc je ještě přenásoben něčím, co roste do nekonečna (sice pomalu, ale roste)... formálně z toho uděláš limitu a zjistíš, že
↑ Mihulik:
A co mohu použít na výpočet té limity, prosím?
Tuším, že použití l'Hospitala přímo by asi nikam nevedlo. Napadá mě zkusit, jestli bude stačit ten nejrychlejší člen na ubití těch dvou ve jmenovateli:
.
Aha, děkuji, takže teď když vím, že jeden argument exponenciálny roste řádově rychleji než druhý, měla bych umět odůvodnit, proč i exponenciály dělají totéž. To bych asi zvládla přes nějaká okolí atd. Zkusím přijít na to, jak to udělat jinak...
Díky za rady.
Edit: ne, to stačí tak :)
Takže mám
A jestli se nepletu, tak
edit: proč mě ten poslední výsledek tak udivuje...
přesně tak:)
A zbytek už je analogický (tu tabulku jsem si taky udělal, takže ti pak když tak můžu pro kontrolu poslat, až to přepíšu...)... navíc se to dá snadno ověřit přes Wolfram;)
↑ Mihulik:
Hurá, dík. Ale bude mi to trvat. :P
Tabulka podle rychlosti růstu v nekonečnu. Fce, která je níže v tabulce je malé o funkce, která je výše (nahoře rostou rychleji).
Limity
(1) ,
Stránky: 1