Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ strkaky:,
Mas uplne pravdu
aby tvoja postupnost bola jednoznacne urcena potrebujes dva prve jej cleny
INAC: nezda sa mi, ze tvoja postupnost by mala byt arimetmicka.
Ahoj.
Ta úloha opravdu není korektně zadána, k jednoznačnému určení posloupnosti podle rekurentního předpisu
(1)
je obecně potřeba znát o ní více než pouze jeden její člen.
Kdybychom předpokládali, že posloupnost splňující (1) má být atmetickou posloupností (viz nadpis tématu) s diferencí
, pak z (1) dostáváme
,
,
potom by ale muselo být i
, aby to byla aritm. posl.

↑ strkaky:
Nemohlo být těch prvních 6 členů posloupnosti být:
Jak jsem k tomu přišel:
Když dosadím do předpisu 
dostanu:
Součet těchto členů 
Pro součet aritmetické posloupnosti (tady jsem využil toho, že se v dotazu o nějaké arit.posloupnosti hovoří) platí:
a pak dopočtu ostatní členy

↑ strkaky:
Mohl by jsi sem napsat přesné zadání úlohy?
PS: Jak jsem k tomu přišel máš v příspěvku # 4
Pozdravujem ↑ Cheop:,
Tato postupnost nie je aritmeticka. Tak nie je legitimne pouzivat vzorce tykajuce sa aritmetickych postupnosti.
Ale si skoro dokazal, ze tato postupnost je periodicka
Mame
, n, k prirozende cisla.
( poznamka: je na to pricina, ale nie je na urovni strednej skoly)
↑ Cheop:
Ahoj.
Ve výpočtu PŘEDPOKLÁDÁŠ, že jde o aritmetickou posloupnost (použil jsi vzorec pro částečný součet aritmetické řady),
ale { 1, 2, 1 , -1, -2, -1} zřejmě NENÍ začátkem aritmetické posloupnosti, protože její diference
není konstantní.

=>
součet krajů je rovno prostřednímu číslu
za normálních okolností pro aritmetickou posloupnoust platí, že součet krajů je roven 2*prostřednímu číslu
Obávám se, že takových posloupností se dá vytvořit hodně, určitě nebudou aritmetické.
třeba
+1
+3
+2
-1
-3
-2
↑ strkaky:
Takových posloupností je nekonečně mnoho. Když si vedle a1 = 1 zvolíš a2 = P (jakkoliv), můžeš podle rekurentního vzorce postupně
dopočítávat další členy. Pro každou konkretní volbu parametru P dostaneš jednu posloupnost.
Poznamka
Akoze druhy clen, nie je dany, uloha sa da interpretovat
Napiste prvych 6 clenov danaj postupnosti ak
a
je lubovolne realne cislo.
Potom odpoved je dana nasym kolegom ↑ Cheop:

↑ Rumburak:
Zdravím,
já to vím, že předpis té řady nemůže být aritm. řadou, ale v původním dotazu je jakási zmínka o aritmetické posloupnosti proto
jsem ten součet aritm. posloupnosti "využil"
Btw Strkaky, ty sem napíšeš an+1 to může znamenat jednak
stejně jako
, příště to napiš aspoň srozumitelně.
Jinak podle mě ty nevíš co je "index" posloupnosti(aritmetické i jiné).
aritmetická posloupnost = řada čísel, složená z jakéhokoliv počtů členů, které se !vždy! zvětšují či zmenšují o stejnou hodnotu. Této hodnotě se říká diference.
přirozená čísla: 1, 2, 3, 4, 5, 6 jsou tedy aritmetickou posloupností, protože se zvyšují vždy o hodnotu 1.
________________________________________________________________________________
Pokud se vytvoří jakákoliv posloupnost, třeba aritmetická a bude mít například diferenci d=+2, a víš, že první člen bude třeba 1(posloupnost začíná 1čkou), pak taky můžeš v této řadě libovolně dál pokračovat 1 3 5 7 9 11 13....
Když si nad tuto posloupnost zapíšeš přirozená čísla 1, 2, 3, 4, 5, nazveš je jako "index", pak okamžitě vidíš, jaké pořadí má daný člen v dané posloupnosti.
index:_ 1 2 3 4 5 6 7
arith. posl.: 1 3 5 7 9 11 13
Nebo u toho úkolu co jsi dala ty by to bylo např.
index: 1 2 3 4 5 6
posloupnost: 1 2 1 -1 -2 -1
Index se označuje jako "n" a samotný člen jako "a", obecně 
takže když se zeptám třeba na 5tý člen v posloupnosti, tak se to zapíše jako 
obecně můžeš zapsat
a vedle toho 
Tímto zápisem nahoře je myšleno obecně nějaký člen v posloupnosti a vedle něj člen v pořadí o jedno dál
Stejně tak to jde zapsat takto
a vedle toho
. Což znamená totéž, jde říct, že jde o člen a vedle něj člen o jedno dál v řadě posloupnosti.