Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj lidi, na předešlém tématu Odkaz mi dobře poradil člen fóra Jelena za což velmi děkuji a byla mi nabídnuta případná podrobnější debata k tomuto tématu. Rád bych nyní této možnosti využil a porosil bych o pomoc u příkladu číslo 3,5 a 8.
Uvedu zde znovu zadání těch tří příkladů a postup do místa kde jsem se zaseknul.
3)
5)
8) 
U příkladu č.3 jsem zlomek rozšířil výrazem (1+sinx) a zasekl jsem se zde: 
U příkladu č.5 vůbec nevím jak mám začít, bylo mi doporučeno uživatelem Jelena podělit člen po členu, ale nevím jak to zde provést. Vytknul jsem pouze konstantu ze jmenovatele před integrál.
U příkladu č.8 jsem jmenovatel upravil na součin po dvojicích a to: (x+3)*(x-3)*(x-3) a zkoušel jsem počítat parciální zlomky, jenže mi vyšel jen první zlomek když jsem dosadil za x=-3
Když dosadím kořeny zbylých dvou závorek tedy x=3 vždy vyjde nula a co teď ?
Moc děkuji všem za ochotu poradit a za Váš čas. Hezký den.

Dík za radu ten poslední jsem už vypočítal.
Mohl bych ještě poprosit o radu u toho prvního a druhého příkladu?
U toho prvního jsem dosadil to
za
a v integrálu je tedy
přemýšlel jsem spíše nad substitucí za sinx ale pak by vyšlo
Tady si nevím rady.
U druhého příkladu jsem zlomek rozdělil na dva
a upravil jsem to až do tvaru:
ale nevím jak dál
Moc děkuji za rady a Vaši ochotu.

↑ jarrro: Tak jsem dokončil i ten příklad č.5 a řešil jsem ho takhle:
pak jsem zvolil substituci t=cosx po derivaci -sinx dx=dt a nyní 
Může to takhle být?? Děkuji

↑ jarrro:Ahoj kontroloval jsem si ten poslední příklad pomocí derivace a není správně. Mohl bych poprosit o radu kde je chyba?? Mohl bych se ještě zeptat, jak mám správně zvolit per partes u tohoto příkladu:
já jsem zvolil za u=arcsinx a za v´=2x-1 jenže mi to teď vůbec nevychází. Děkuji MOC.

↑ jarrro:Zdravím, olmouvám se, ale nemůžu přijít na to co mám dělat dál. Můžete mě trochu popostrčit. :) Děkuji
↑ Michaell0071:
Zdravím,
v úpravě od ↑ jarrro: bych pokračovala 
první zlomek donásobit čitatel a jmenovatel
- toto ale se mi zda bude trochu náročnější (ne moc, ale nadlouho :-)
druhý zlomek rozdělit na
, potom v 1. je substituce
, druhý je tabulkový.
----------------------------------------
Celkově bych raději hned na začátek poučila
, potom
atd. a až potom per partes.
Neříkala jsem něco o jednom integrálu v tématu a o použití online nástrojů úvodního tématu sekce VŠ? Odkud je sbírka úloh? Děkuji.
↑ Michaell0071:
děkuji, lepší dávat přímo odkaz na stránku učitele (tak to musím stahovat a ještě zadávat do google klíčová slovo :-).
Samostatné snahy jsi prokázal snad dost, tak to přepisuj čitelně, můžeš použit odkaz na šablonu (v obecných doporučeních). A pokud uvedeš, že jsi využil možnost program konzultovat tady na fóru a použil pro kontrolu online nástroje, tak by to také bylo v pořádku.
Zdárnou cestu k zápočtu přeji.