Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pointa je v tom, že si vypíšu 6 nejnižších hodnot, které můžu mít a ta 7.má bude tímpádem nejvyšší možná...
Pro sudá:
... dopočítáš rovnici a máš 
Pro lichá to vypadá problematicky, na to ještě mrknu :-D
Ahoj, snad jsem to dobře pochopil a bude to správně..
Aritmetický průměr 7 čísel jsem si napsal jako
kdy x bude součet těch 7 čísel
No a ze zadání víme, že 
potom tedy x=392
a teď to zkusíme pro sudá
392 nám musí dát součet 7 sudých čísel a mi chceme zjistit největší možnost toho jednoho členu. Proto logicky ostatní členy musí být minimální. Nejmenší sudé číslo je 2.
Když si to napíšem :
392 = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 +2 - jsme na 6 členech a 7 chceme maximální takže jednoduše zjistíš, že 392-12 = 380
Pro liché:
Tady to bude trochu těžší. Víme, že nejmenší liché číslo je 1, ovšem pokud tam dáme šestkrát 1:
tak to bude 392 = 1 + 1 + 1 + 1 +1 +1 + y
a y by se pak muselo rovnat 386 což už ale není liché číslo.
Proto to bude vypadat takto
392 = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 +3 +y
tím pádem y = 383
a to je již liché
Teď ale otázka zda se ta čísla můžou opakovat.. Pokud ne, pak by bylo správné řešení jak psal ↑ Katsushiro:
Jinak ↑ Katsushiro: pro lichá čísla ti vyšlo číslo sudé, což je v rozporu se zadání.

↑ elypsa:
Sory, to jsem už vůbec nekontroloval :-D Jinak, u tvého řešení mi pořád nevychází ten lichý výsledek:
392=5+3+y
392=8+y
392-8=y
y=384
Jak na to tak koukám, myslím, že prostě musí být jen ta všechna sudá, protože, pokud mám sudé číslo - 6*liché (sudý počet lichých mi dá dohromady zase sudé), tak se to rovná opět sudé...
Pokud jsem něco opět přehlédl, omlouvám se :-D
To ani řešit nejde, pokud by tam byl lichý počet lichých čísel, tak by jejich součet byl liché číslo.
Pokud je daný průměr, tak součet je 7*průměr, ktomu, aby vyšlo z násobení liché číslo, tak musí být obě čísla lichá, čili liché_číslo*liché_číslo.
Průměr by tedy musel být liché číslo, což není.
↑ Katsushiro:
A jak to mám vypočítat? :D Omlouvám se, ale nevím jak na to. Děkuji
↑ Brytass:
1. Lichá čísla to být nemohou, protože
a součet lichého počtu lichých čísel je číslo liché, a číslo 392 je číslo sudé. To platí obecně.
Můžeš si to vyzkoušet třeba 1+3+5=9
2. Všechna čísla tedy budou sudá.
Protože máš najít největší možné číslo, pak potřebuješ, aby součet těch 6-ti ostatních čísel byl co nejmenší.
Nejmenší sudé číslo je číslo 2. Nejmenší součet 6-ti nejmenších sudých čísel (šesti dvojek) je 
Dostaneš tedy rovnici: 
a tu vyřešíš

(jak už ti psal ↑ elypsa:)