Ahoj, co to zkusit nějak takto:
Dobrý den,
jak se prosím počítá sin -0,7 a cos 0,2 na stupně, nemůžu na to přijít, kalkulačka mi pořád hází divotvorná čísla.
Mám právě na jednotkové kružnici vyznačit orientované úhly a vůbec nevím, jak na to. Učitelka řekla, nějak převést na stupně a pak počítat, ale nikdy jsme to nedělali, nevím o tom nic, potřebuji pomoc.
Předem děkuji
↑ Housenka:
V pořádku, ale formu psaného textu jste se ve škole učili ne? (Velké písmeno na začátku věty, tečka za větou atd..) (Ber to v dobrém.)
Bohužel s touto úlohou ti neporadím.
↑ Housenka:
To je tak, když neumíš napsat správně co chceš.
Tvé "jak se prosím počítá sin -0,7 a cos 0,2 na stupně.." já čtu tak, že chceš vypočítat hodnotu sin(-0.7), kde úhel (tj, -0.7) je zadán v radiánech a ty ho chceš převést na stupně.
Ovšem ty chceš spočítat naopak rovnici
To znamená, že 
Na kalkulačce je funkce
reprezentována většinou jako
při zapnutém zatržítku
.
Tedy např. v kalkulačce ve Windows to uděláš takto.
1. Naklapeš hodnotu -0.7
2. Zapneš zatržítko INV
3 Ťápneš na tlačítko sin
a je to.
Pokud budeš mít zapnuty stupně pak dostaneš -44.42700400080570372674461224586, pokud radiány tak -0.77539749661075306374035335271499
↑ Housenka: Když máš úhel 44,421004°, tak to na stupně, minuty a vteřiny převedeš následovně. Celé číslo - to jsou stupně - odečteš a desetinný zbytek vynásobíš 60. Nyní celé číslo - teď to jsou minuty - zase odečteš a desetinný zbytek znovu vynásobíš 60 a výsledkem jsou vteřiny.
↑ Housenka:
K číslu 44°26' opravdu nedojdeš.
K číslu -44°26' dojdeš takto
Až spočítáš -44.42700400080570372674461224586
tak stiskneš tlačítko dms a vyjde ti -44.25372144029005334162806040851
kde čísla před desetinným znakem znamenají stupně, první dvě čísla za desetinným znakem minuty a další dvě vteřiny, tedy dostaneš 
Ovšem výsledky budou dva:
1.
2.
Obrázek
horší mordu jsem nezažila,a pak obrázek mě už trochu pomohl a abych zjistila v jakém to mám počítat kvadrantu tak si vezmu pravítko a vedu rovně a tak jsem zjistila ,že mám dopočítat III kvadrant,jestli dobře chápu ?
↑ Housenka: Stačí si pamatovat, že sinus jsou hodnoty na ose y a kosinus jsou hodnoty na ose x jednotkové kružnice. Z toho plyne, že sinus je kladný v I. a II. kvadrantu a kosinus je kladný v I. a IV. kvadrantu.
↑ Housenka:
Na tom obzázku to máš.
Modrá čára prochází hodnotou y=-0.7. Protne jednotkovou kružnici ve dvou bodech.
Ta čára je vodorovná proto, protože sin se v jednotkové kružnici měří na ose y.
Až budeš hledat hodnoty cos, tak je najdeš na ose x (to je čáru bys dělala kolmo na osu x)
Ty body spojíš se středem jednotkové kružnice.
Úhel se měří od kladné osy x (ta vodorovná procházející středem kružnice tj. bodem [0,0] doprava)
Vidíš, že úhly jsou dva.
Jeden ve III.kvadrantu a duhý ve IV. kvadrantu.
Výpočet z kalkulačky ti dává -44.... , tak je úhel v tom IV. kvadrantu.
Vypočítá se 
Ve třetím kvadrantu ho spočítáš jako 180+abs(-44...)=