Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ aralk09:
To co nejde rozbrazit je integrál (f(x)´/f(x)) dx, který pak vede na přirozenej logaritmus..
↑ aralk09:
To bys si moc nepomohl.
6 vytkneš před integrál pak rozklad na parciální zlomky.
Jo to vím, ale ptala jsem se na to jestli si to můžu rozložit na
což se rovná
s tím že jsem si ten druhej integrál doplnila na čtverec, vytkla -1 a pomocí substituce se dostala až k arctg, jde to tak? nebo jak už jsem psala musím rozkládat na PZ?
↑ aralk09:
Zdravím,
určitě můžeš (podrobně úpravy jsem nekontrolovala - je třeba? Ale popis je v pořádku).
Zápis v 1. příspěvku jsem rozbrazila.
↑ aralk09:
Tak to nejde, protože ten druhý integrál nevede na arctg.
Neboť 
zase vede na ln
↑ aralk09:
přesně - musíš překontrolovat, zda jsi jmenovatel upravila na tvar (t^2+a^2) viz vzorec 9.
Proto jsem se ptala na úpravy.
Jo, super už to chápu, děkuji, takže budu volit hned parciální zlomky a mám po starostech...jak jsme to počítala, tak jsem se dívala na upravy ve wolframu http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 2%2Bx-2%29 tak jak oni tam dostali ten arctg? když jsem to počítala ve směs jak oni a mám to špatně?
↑ aralk09:
Snad ještě aktuální, dřív to nevyšlo. V odkazu není arctg, ale arctgh.
Osobně bych Wolfram používala jen na kontrolu výsledku, podrobný postup - je strojové zpracování, které prakticky neprovedeš (a doporučuje MAW - je více lidsky :-). Ještě se omlouvám, že jsem přečetla jen slovní popis bez podrobné kontroly zadání a děkuji kolegovi ↑ Honzc: za podrobnou kontrolu.
budu volit hned parciální zlomky a mám po starostech
:-) budeš a máš. Ovšem pokud v rozkladu parciálních zlomku budeš mít "nerozložitelný kvadratický člen" v jmenovateli (nemá kořeny v R), potom to na arctg povede.